Следовател Маринов опроверга министър Демерджиев: Няма заподозрени за атентата срещу Гешев

0
173
Сийка Милева и Мариан Маринов Снимки: БНТ

Най-вероятно чуждестранни експерти ще бъдат привлечени в разследването

Приключва работата на терен на разследващите след опита за атентат срещу главния прокурор Иван Гешев. Оттук нататък ще се работи с оперативните служби на МВР, службите за сигурност и всички международни партньорски служби. Това заяви следователят Мариан Маринов по време на следствен експеримент след опита за покушение над главния прокурор, съобщава БНТ.

атентат, гешев

Маринов заяви, че на този етап не може да каже, че има заподозрени. Разследването ще бъде обективно, всестранно и ще се изследват всички възможни версии.

Не конкретизираха какви са щетите по автомобила и дали се работи по гореща следа.

Бригада от експерти обследва всеки сантиметър от мястото на епицентъра на взрива – цялото асфалтово покритие около него, дървесната растителност и почвата. Беше претърсено за следи и веществени доказателства за взривно вещество. Назначена е експертиза, която ще покаже вида на взривното вещество, количеството, тротиловия еквивалент и произхода – страната, от която е закупено, добави Маринов. Ако се наложи, ще се използват и специалисти от други държави.

атентат, гешев

Изследват се различни материали – пластмасови частици, дървени частици, метални частици с формата на сачми. По дърветата наоколо има следи от поражения.

Маринов определи като „хипотеза“ думите на ген. Атанасов, че случаят е инсценировка и има за цел да се блокират реформите в прокуратурата.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че по делото най-вероятно ще се привлекат международни експерти, които да помогнат за изготвянето на експертизите и в хода на разследването.