Първо в Breaking.bg: България ще купи не нови „Грипен“ а F-16

Става дума за модернизирани машини четвърто поколение, които България може да получи при определени условия дори без пари.

0
273
самолети
Снимка: архив

Офертата ще дойде скоро

България ще купи не нови самолети „Грипен“, а нови F-16. Това съобщиха информирани пред Breaking.bg. Офертата за нови самолети F-16, нямащи нищо общо с португалските втора употреба, ще дойде до дни у нас официално, но нещата са вече уредени, твърдят запознати.

Вчера премиерът Борисов обяви, че държи самолетите за българските ВВС да бъдат нови. От друга страна американският посланик у нас Ерик Рубин заяви вчера, че самолетите „Грипен“, които са избрани в конкурса на МО, заради което вече се сформира комисия в парламента, по идея на Цветан Цветанов, не отговарят на стандартите на НАТО. Според запознати в момента се водят преговори и с „Грипен“ и с производителите на F-16, като за последните става дума за модернизирани машини четвърто поколение, които България може да получи при определени условия дори без пари.

Всичко е въпрос на часовеи в най-скоро време сделката ще е факт. Не случайно вчере премиерът обяви, че се е разбрал с президента Радев, бивш командващ ВВС, за самолетите.