Разбиха банда от Кнежа, изнасяла цигани-просяци за Швеция (Видео)

С парите от просията босовете си купували луксозни коли

0
1295
просяци
У нас са заловени трима души, а в Швеция девет. СНИМКА :МВР

При акцията на ГДБОП и спецпрокуратурата у нас за задържани трима души, а други девет в Швеция

Дванадесет участници в организирана престъпна група за трафик на хора от България в Кралство Швеция с цел просия са задържани с европейски заповеди за арест на 5 ноември 2017 г. Трима от тях са задържани в гр. Кнежа, а други 9 – в Швеция при съвместна операция на ГДБОП, Специализирана прокуратура, шведската Национална полиция и прокуратура, под надзора и със съдействието на Евроджъст и Европол. Това съобщиха от прокуратурата.

Задържаните в България предстои да бъдат екстрадирани в скандинавската държава, където ще се гледа делото срещу дванайсетте участници.

Събраните доказателства сочат, че групата е действала поне от януари 2017 г. Задържаните в Кнежа са набирали желаещи от ромски произход в града да „работят“ в скандинавската държава. На шведска земя те били настанявани от тамошните участници в бараки, разположени в гора и без каквито и да било хигиенни условия.

просяци
Луксозният автопарк на бандата. СНИМКА: МВР

По-голямата част от парите, които просещите събирали, били изпращани в България. Техни получатели били роднини на задържаните общо 12 участници в групата. При операцията по задържането са намерени и иззети пет луксозни автомобила (сред които Мерцедес ML, BMW, Ауди Q7), за които има данни, че са купени с средства от престъпната дейност. От претърсените осем луксозни къщи са иззети златни накити, придобити по същия начин, мобилни телефони и СИМ карти, компютърни конфигурации, тефтери със записки, документи за парични преводи, суми в левове и шведски крони, самолетни билети, наркотични вещества и други доказателства.

Автомобилите и накитите ще бъдат изпратени в Швеция като веществени доказателства по делото. На част от задържаните там са повдигнати обвинения и за пране на пари.