Убиец на пътя и ортака му катаджия влизат в затвора

Останалите участници в процеса се отърваха само с условни присъди

0
111
катаджия
Саравски (вляво) и ортакът му катаджия отиват в затвора

Пътният полицай бил и в корупционна схема за регистрации на коли

Окръжният съд на Пловдив осъди на две години затвор при общ режим Иван Саравски,  бившия шофьор на фолкпевицата Преслава- Наказанието му е наложено, за това, че  на 6 декември 2014 г. прегази  и уби на бул. „Христо Ботев“ 84-годишния дядо Петко Петков.

Магистратите мотивираха решението си, си с факта, че водачът на автомобила е бил  невнимателен към останалите участници в движението и непредпазлив към пешеходците. Освен това  е избягал от местопроизшествието и отчита, че инцидентът е станал на пешеходна пътека. Той ще бъде лишен също от право да управлява автомобил за срок от две години от влизане в сила на присъдата.
Трагедията се случила на пешеходната пътека до пловдивската жп гара. Впоследствие стана ясно, че Иван  Саравски бил посъветван от катаджията Костадин Илиев да се смени с друг човек, който да поеме вината му. Така шофьорът убедил Борислав Ташев да каже, че той е управлявал колата, с която е блъснат стареца и избягал от мястото на инцидента.
2,5 години затвор за корумпиран катаджия, посредникът се отърва само с глоба

В хода на разследването по досъдебното производство станало ясно, че бившият служител на „Пътна полиция“ Костадин Илиев е замесен и в афера с регистрация на автомобили в КАТ срещу подкупи. Бившият катаджия и посредникът Сергей Джамбазов вземали по 50 лева на кола, за да я регистрират, като оставяли за себе си комисионни. Поради тази причина  Костадин Илиев бе осъден за вземане на подкупи за общо 1800 лв. като комисионни и злоупотреба със служебното положение.
Сергей Джамбазов пък, който бил посредник при аферата с комисионните се размина само глоба от 1500 лв.

След задържането му се разбрало, че служителят на Пътна полиция  притежава и боеприпаси, част от които били незаконни, а друга – държал при оръжието си извън метална каса, което е абсолютно забранено. За всички престъпления той е осъден на 2,5 години затвор при първоначален общ режим и глоба от 1000 лв.
Останалите участници в процеса  се отърваха само с условни присъди.

Срещу Борислав Ташев и Тихомир Монев са повдигнати обвинения за подпомагане на Иван Саравски да се размине с  наказание. Затова Монев бе осъден на 2 години условно с три години изпитателен срок, а Ташев – на една година условно.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в срок от 15 дни пред Апелативен съд – Пловдив.