Борисов: Президентът не разбира от бюджет

0
166
Снимка: МС

Не е казано, че ще изтеглим и изхарчим 10 млрд. лева, трябват ни буфери, добави премиерът

Продължавам все повече да се притеснявам. Всякакви теории чух – как ще дойде пик, стадни имунитети, доволен съм, че поне взехме всичките мерки. В съседната сграда ми се подиграваха… (визира президента Радев) Но ние решихме да направим щаб, за да взимаме най-правилните мерки. Животът го доказа колко е било правилно – виждате как държавите една по една въвеждат нашите мерки“, обяви министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът, вицепремиерът Томислав Дончев и началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски отговарят на живо на въпросите на граждани във Фейсбук – на страницата на „Господари на ефира“.

Мечтая за времето, когато мерехте една плочка на Графа и правехте репортаж 10 минути. Колко хубаво беше с тези „скандали“, да няма коронавирус. И да има 10 млрд. фискален резерв“, припомни той.

Премиерът коментира думи на президента Румен Радев, че тегленето на дълг означавало че хазната е празна.

Той не е длъжен и да разбира човекът, много неща не разбра тези 5 години. Ние се готвим да имаме буфери, сега ще дебнем пазарите за ниски лихви. Всички чакат. Не е казано, че ще изтеглим и изхарчим 10 млрд., напротив. Целта е да имаме резерв, просто да се подготвим, системите са пълни с пари. Държавната хазна е пълна, а един казва, че е празна“, коментира министър-председателят.

Борисов заяви, че „имаме силна опозиция със силно медийно влияние“.

Чудят се от какво да направят скандали. Имаше криза с водата в Перник. 70 години не е сменян водопроводът там, а ние за седем месеца докарахме от Родопите вода. Седмици наред работят икономисти, финансисти, по-късно ще говоря с европейските лидери. Много хора казват, че Корея се справяла, няма такова нещо. Това действително е нещо непознато за медицината и света. Китайският премиер каза, че трудно се справят. Същото каза и Путин, същото каза и Меркел. Вървим по много тънка нишка. Хем да създадем строги мерки, хем да дадем на хората да дишат. По света наложиха много по-строги мерки. В Русия можех да си разхождаш кучето само на 100 метра от къщите. Трябва да се пазим един друг“, подчерта Борисов.