В САЩ публикуваха „Доклад Кремъл“ със 114 висши руски политици и чиновници и 96 олигарси

В доклада са попаднали руски компании с приходи над 2 млрд. долара годишно и с държавно участие с поне 25 на сто

0
100
Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Американската администрация засега няма да наказва никого от Русия

Министерството на финансите на САЩ публикува дългоочаквания „Доклад Кремъл“ – списък с лица, част от руското държавно ръководство или приближени нему, които могат да попаднат под ударите на новите санкции на Вашингтон заради намесата на Русия в американските президентски избори през 2016 г., съобщават американските и руските медии.

В доклада, който финансовото министерство е предоставило на Конгреса на САЩ, фигурират 210 души: 114 висши руски политици и чиновници и 96 олигарси, които по времето на управлението на руския президент Владимир Путин са се облагодетелствали и придобили големи богатства.

Публикуването на списъка обаче беше съпроводено с изненадващо съобщение от страна на Белия дом, че американската администрация засега няма да наказва никого от Русия. Някои американски конгресмени обвиниха президента Доналд Тръмп, че дава на Русия свобода на действие, засилвайки въпросите за това дали Тръмп действително има желание да се противопостави на врага на Америка от Студената война, отбелязва „Асошиейтед прес“.

В списъка са включени премиерът Дмитрий Медведев, външният министър Сергей Лавров, първият вицепремиер Игор Шувалов, както и останалите вицепремиери Дмитрий Рогозин, Виталий Мутко, Аркадий Дворкович, Сергей Приходко, Дмитрий Козак, министърът на енергетиката Александър Новак, министърът на отбраната Сергей Шойгу, финансовият министър Антон Силуанов и др.

В доклада влизат и шефовете на „Роснефт“ (Игор Сечин), „Росатом“, „Аерофлот“, „Ростех“ и др. големи руски компании, както и висшето ръководство на президентската администрация, включително говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

В него са и председателите на двете камари на руския парламент – Държавната дума и Съвета на федерацията, съответно Вячеслав Володин и Валентина Матвиенко. Други известни високопоставени руски официални лица в списъка са Сергей Наришкин и Николай Патрушев, както и кметът на Москва Сергей Собянин.

Началникът на руската армия Владимир Герасимов, главният прокурор Юрий Чайка и началникът на ФСБ Александър Бортников също са включени.

Сред най-популярните имена на олигарси в списъка са шефът на „Газпром“ Алексей Милер, шефът на „Лукойл“ Вагит Алекперов, Олег Дерипаска, Алишер Усманов, Роман Абрамович, Михаил Прохоров, Евгений Касперски, Владимир Потанин, Михаил Фридман, Владимир Евтушенков и др.

Уточнява се, че в доклада са попаднали руски компании с приходи над 2 млрд. долара годишно и с държавно участие с поне 25 на сто.

Докладът на Министерството на финансите на САЩ също така има и секретна част.