Другият край на „Суджукгейт” или мафия ли управлява Добрич ?

С кой ходеше на лов окръжният прокурор на Добрич и с кой си пие ракията вечер ?

1
4515
суджук
"Суджукгейт" роди много колажи в социалните мрежи.

Свързани ли са в едно прокурори, полицаи, политици и местни бандити ?

СТЕФАН ТАШЕВ

Всяко нещо си има край, само суджукът има два. Тази крилата фраза стана много популярна покрай т.нар. „Суджукгейт” заради вече бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов от Добрич.

Точно преди седмица главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че иска имунитета на депутата, за му бъдат повдигнати обвинения за изнудване, принуда и лично укривателство.

До проверката на прокуратурата се стигнало, след като през април бивш служител на МВР и бизнесмен подали сигнал до главния прокурор. От него станало ясно, че от 2012 г. бизнесменът, който има месопреработвателен цех и магазин, е рекетиран от Мартинов. Депутатът използвал името на ГЕРБ и лично това на премиера Бойко Борисов, за да присвоява всичко, което бизнесменът предоставя.

„Предупреден е, че е включен в списъка на лица, които така или иначе трябва да подпомагат политическата дейност и яко не я подпомагат, ще им смачкат бизнеса“, уточни Цацаров. Смачкването на бизнеса ставало чрез проверки на данъчни, на Агенцията за безопасност на храните, полицията и др.

При тези условия Мартинов четири пъти поискал от бизнесмена по един тон суджук, 60 кг. телешка пастърма и филе „Елена“. Стойността на общо 4-те тона суджук, който бил по специална рецепта с еленско месо, била 45 000 лева, а Мартинов казал, че цялото количество е лично за Бойко Борисов.

Главният прокурор добави, че Живко Мартинов се е изживявал в последните 5 години като едноличен собственик на града, от който зависи съдбата на всеки бизнесмен, който може да нарежда как и срещу кого да се задейства полицията и дори да държи сметка на окръжния прокурор.

Даже прокуратурата прати агенти от Бюрото за защита на свидетели да разпитват потърпевшите от Мартинов, който отлетя от парламента и постовете си в ГЕРБ-Добрич.

Социалните мрежи гръмнаха с коментари и колажи за „Суджукгейт”, но суджуците се оказаха само върхът на айсберга и повод за разследването срещу Мартинов. Но под повърхността останаха много зловещи факти, за които гражданите на Добрич говорят под сурдинка от страх.

Затова Breaking.bg ще ви покаже цялата схема и „другият край на „Суджукгейт”.

Според запознати става дума за „семейна” вражда между различни кланове в града и областта, обединени доскоро от една кауза-далаверата.

В града, който трудно попада в полезрението на големите медии заради отдалечеността си от столицата, от години управлява мафия вплела в себе си политици, прокурори, полицаи и откровени бандити.

В мафиотския пъзел, който държи за гушата Добрич от години, има всичко-запалени коли на полицаи, вендета срещу прокурори, ДДС-измами, изневери и дори политически чистки.

Според прокуратурата началото на „Суджукгейт” започва по жалба на бивш полицай и настоящ бизнесмен подал жалба до главния прокурор през април, че е рекетиран за месата от депутата Мартинов.

Кои са жалбоподателите ? Първият е бившият шеф на „Икономическа полиция” в ОДМВР-Добрич Кирил Костов, познат на всички в града с прозвището Шарана. Той напуска МВР през 2006 г. Според осведомени, защото за него има разследване за корупция. Затова Шарана зарязва МВР и отива в частния бизнес.

Става един от основателите на ГЕРБ в града, но през февруари 2011 г къса демонстративно партийната си книжка и се присъединява към партията на Яне Янев-РЗС. Кандидат е за общински съветник и кмет на града. Твърди, че ГЕРБ са изнудвачи на частния бизнес. Той дава на Яне Янев информацията за суджуците и рекета на депутата Мартинов. Янев изнася информацията публично, но тогава никой не му обръща внимание.

В началото на този месец регионалната агенция по безопасност на храните-Добрич затваря заведението „Златното пиле” в Кранево. То се води пицария. Причината мръсна кухня.

Седмица по-късно обаче въпреки забраната заведението продължава да продава на клиентите си храни-супи и пици за което граждани сигнализират в здравната инспекция. „Златното пиле” е собственост на Кирил Костов-Шарана и жена му Ваня, действащ директор на училището в село Батово.

Кметът на Кранево Румен Николов се оплаква от това заведение, защото не спазва кметските разпоредби и работи с „неугледна, малка кухня”. Пред медиите Николов заявява, че заради жалбите срещу заведението е подложено на тормоз семейството му и срещу него има над 30 прокурорски преписки.

Запознати твърдят, че неприятностите на Шарана идват от депутата Мартинов, с който двамата са били ортаци в далаверите. Но дружбата се разсъхнала и започнала „семейна” война. Шарана подава жалби от април, а Мартинов го тормози като му праща санитарни инспектори.

По интересен е другият жалбоподател срещу депутата от ГЕРБ. Това е собственикът на нашумелите суджуци. Бизнесменът със съмнително минало и настояще Антон Проданов-Тима или Шушляка.

Преди една година в сайт Фрогнюз публикувах две статии за Проданов.

Едната се казваше: „Разследват шефовете на полицията в Добрич за връзки с ДДС-измамници” , а другата „Донове ли управляват Добрич?”.

И в двете основен герой бе „рекетираният” Проданов. През юни м.г. Инспектората на МВР започна проверка срещу директора на ОДМВР-Добрич Веселин Колев и заместника му Костадин Харитов именно заради нерегламентирани връзки с Проданов-Тима по сигнали.

В сигналите срещу  Харитов, бивш началник на РПУ- Балчик пишело, че е в близки отношения с Антон Проданов, осъден през 2014 г. от Окръжния съд в Добрич на 1 година условно за измама с ДДС в размер на 59 000лв. Проданов, известен като Тима, заради твърденията му, че е близък с едноименната варненска групировка, се занимава с търговия със зърно.

Той използвал класическа схема с фирми бушони, прехвърляни на неграмотни цигани, за източване на ДДС и данъчни измами.

Успял е по този начин да прехвърли на роми над 20 фирми. Преди години счетоводител на фирмите му е била Божанка Вуцова, в момента общински съветник от ГЕРБ в Добрич. В сигналите до МВР пишело, че полицейският началник е получил от Проданов луксозно жилище и кола.

 

Костадин Харитов беше една от спряганите кандидатури за директор на Областната дирекция на МВР през 2014 г. по времето на вътрешния министър Цветлин Йовчев. Кандидатурата на Харитов не успя, заради твърдения, че бил близък с ГЕРБ.

 

Веселин Колев също е разследван за връзки с ДДС измамници. Посредник била съпругата му, бивш служител на НАП. В сигнала се твърди, че през нейната счетоводна къща минават всички далавери на зърнените търговци, които крият данъци и вършат измами с ДДС. Преди да стане директор Колев ръководеше икономическа полиция в града.

И Колев и Харитов са близки на депутата Мартинов. Затова той си позволявал да оказва натиск над полицейските началници за фишове и прикриване на престъпления.

Проверката на Инспектората на МВР трябваше да изясни дали двамата полицейски началници, близки на Мартинов, са си затворили очите за сериозни далавери- за източени 5,5 млн. лв по европрограми за неизграден стадион в Шабла, за което прокуратурата започна разследване и за измама за около 2 млн.евро извършена от Проданов-Тима.

Той взел 2 млн. евро кредит от местен клон на банка. Банката охотно му е дала парите срещу подземен гараж до бившия партиен дом в Добрич и два апартамента в столичния кв. „Дружба”. Сделката е очевидна измама и кредитът едва ли ще бъде върнат, защото фирмата взела кредита е прехвърлена на ром светкавично.

Не стана ясно какво откри проверката на Инспектората на МВР, но в края на юни 2016 г. Веселин Колев бе пенсиониран, а Костадин Харитов изпратен за началник на видеонаблюдението в ОДМВР-Варна.

Докато течеше проверката по сигналите някой запали колата на бившия главен разследващ полицай в ОДМВР-Добрич Калин Рачев. Подпалвачите и до днес не са открити.

През ноември 2016 г спецзвеното „Антикорупция” на Софийска градска прокуратура предава на съд прокурорът от Окръжна прокуратура-Добрич Румяна Желева.

Тя е обвинена, че е използвала служебното си положение на прокурор, за да набави противозаконна облага за съпруга си, както и лъжесвидетелстване пред разследващ полицай, съдия от административен съд и съдия от наказателен съд.

Става дума за полицейска проверка на колата на мъжа й, който се оказал пиян зад волана, а според прокуратурата колежката им опитала да заплашва полицаите и после давала фалшиви показания в негова полза.

Случайно или не прокурорката Желева работи по преписка именно срещу Антон Проданов-Тима.

Тима вече е разпитан като свидетел срещу бившия депутат Мартинов. Той е казал, че лично е произвеждал нашумелите суджуци за депутата.

Двамата са „дупе и гащи” дълги години, но както и с Шарана се скарват и започват „семейни” войни помежду си. Причината Тима да „обърне” палачинката е, че Мартинов му пратил данъчни инспектори да го проверяват. Освен това Тима дължал доста пари на довчерашния депутат.

Преди седмица главният прокурор Сотир Цацаров каза, че окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов е отказал категорично да се поддаде на натиска на Живко Мартинов да бъде оневинен бившият зам.министър на финансите от НДСВ Красимир Катев, който преди пет години предизвика катастрофа в Добрич с двама загинали.

Прокурорът Николов даже изгонил Мартинов от кабинета си.

Добричлии обаче се съмняват в „геройството” на прокурора. Защото според неофициална информация Николов е назначен на поста с личните протекции на Мартинов.

Сега остава разследването на „Суджукгейт” да изясни дали Мартинов и Николов са ходили много пъти на лов заедно и това е причината прокурорът да се издигне ?

Въпреки „геройството“ на прокурора на първа инстанция Окръжен съд-Добрич Красимир Катев, доверено лице на Милен Велчев, е оправдан за смъртта на двама души,въпреки че той навлиза в насрещното платно и удря колата на жертвите челно. Това става през 2014 г. Присъдата бе отменена от Варненския апелативен съд и върната в Добрич. Преди година Катев бе осъден на 4 г затвор.

Добричлии питат освен с Мартинов окръжният прокурор Николов има ли връзка с въпросния Харитов ? Според неофициална информация двамата живеят в един блок и всяка вечер си пият ракията заедно.

За нас като зрители остава да видим дали „Суджукгейт” ще бъде разследван докрай или само Мартинов ще бъде принесен като изкупителна жертва ?