Държавата придоби акции от Първа инвестиционна банка

0
42
Централата на Първа инвестиционна банка

Това беше последното изискване за влизане в еврозоната, обяви премиерът Борисов. Това каза, че ще говори с Урсула фон дер Лайен, за да капарира правителството закупуването на ваксини срещу коронавируса

Кабинетът обяви приемането на проекта на протоколно решение относно предприети от Българската банка за развитие действия по придобиване на акции от увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка АД.

„Банковата сделка е изключително важна за нас, както и за влизането ни в еврозоната“, обяви преди началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов.

„Изпълнителният заместник-председател на ЕК Маргрете Вестегер ни поздрави за всичко, което сме се договорили и с ЕЦБ, и със СБ. Целта ни е юли този процес да завърши и българите да спрат да се плашат, че някой ще им фалира банките. С огромни усилия успяваме да върнем милиарди обратно. Затова се налага днес да приемем една точка – тя е доклад за действия по придобиване на акции от увеличението на капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД. Това беше последното изискване, за да е пълна сигурността на тази банка“, обясни Борисов.

„Знаете, че през юли 2018 г. българското правителство и БНБ изявиха желание за присъединяване към Европейския банков съюз. Изпълниха се доста условия и промени за това. Последното, което остана, е изпълнението на планов капитал на „Първа инвестиционна банка“ АД“, обяви Владислав Горанов. Извършена е оценка на 6 банки, направен е и стрестест. 4 от 6-те банки са преминали успешно през негативните сценарии на стрестеста.

„Изключително важно е България да влезе в Европейския банков съюз, защото това гарантира стабилността и контрола на всички български банки. Чакалнята на еврозоната дава сигурността, че сме на първа скорост в ЕС“, добави премиерът.

Той обяви категорично, че повече няма да се затварят нито границите, нито обществените места заради коронавируса. Според него силата на епидемията вече не е така силна и болниците са укрепени достатъчно.

„Целта ни е от 15 до 30 юни да разхлабим още мерките и да пуснем всичко. Но срещу глупостта не можем да направим нищо. Когато знаеш, че си заразен и ходиш, подлагаш на риск големи групи хора. Виждате, че където има клъстери, налагаме дисциплина. В шуменското село просто такава нямаше“, обясни Борисов.

Премиерът коментира мнението на някои специалисти и опровегра някои техни тези. Той е на мнение, че няма полза от масовото тестване, тъй като все още няма ваксина. Борисов обяви, че ще разговаря с Урсула фон дер Лайен, за да капарира предварително закупуването на ваксини.