Д-р Калъчев: 50 000 PCR теста на ден могат да се правят в българските лаборатории

0
317
Д-р Недялко Калъчев.

Първостепенна задача на правителстово е да признае бързите антигенни тестове

Собственикът на една от най-големите лаборатории в страната „Циблаб“ в интервю за BGReporter.info

-Ще разясните ли накратко процедурата по изследване чрез PCR метод? Колко време отнема и за какъв брой проби?

– В стандартния случай отнема между час и половина и три часа за 96 проби.“

-Какъв е капацитетът на Вашата лаборатория и колко проби правите на ден?

В натоварени дни сме стигали до 600 – 700 теста. Това, което се пише, че с един милион теста се правят два милиона проби е фейк новина, защото никой не може да каже броя на внесените тестове в страната. Вносът на тестове е абсолютно либерализиран в рамките на Европейския съюз. Надписани PCR тестове няма. Може да има леко несъответствие, от гледна точка на това, че когато се работи с пул проби се пускат 5 пациента в една реакция.

Може да се окаже, че са направени 10 пула, което са 10 PCR-a, но реално се отчитат 50 пациента. В момента това почти се обезмисля, защото количеството положителни е такова, че се налага след това да се повтарят поотделно. Ние обмисляме да спрем пул тестовете.

-Реален ли е броят на пробите, които се съобщават в страната за денонощие?

Те са много малко! Кое да не е реално? По-склонен съм да вярвам, че има направени повече тестове, но неотчетени, а не да са по-малко. Какъв би бил интересът да се отчетат повече проби?

Предлагам тематични екскурзии за корона-скептици в Ковид отделения. Взема ги един със скафандър и казва: „Невярващите да си свалят маските и да се разходят“. Правят един тур, прибират се вкъщи и който оцелее.“

Лабораториите, които работят коронавирус са вече около 100. Да вземем „Цибалаб“ не е с най-широкото оборудване като възможности за PCR тестове на ден, но успяваме да направим 500-600 до 700. Нека сложим 500 като средна бройка. 100 лаборатирии по 500 са 50000 теста.

Проблемът е, че официалните медии дават трибуна на хора, които нямат представа от съвременната наука и техника.

-След контакт със заразоносител на кой ден трябва да се тестваме, за да бъде реален резултата?

-Най-рано на четвъртия ден трябва да се прави теста. Това е прието на среща на лекарския съюз от всички лаборатории, работещи с коронавирус.“

-В кои случай препоръчвате бърз тест?

Всички, които имат кашлица, висока температура, загуба на обоняние и т.н.

-Какво ще посъветвате хората, които иска да се изледват?

Да не се изследват. Никой не може да направи толкова тестове. Докато здравната каса и министерството не започнат да припознават бързите тестове (антигенните бързи тестове), за да може да се правят максимално широко във всички лаборатории, тогава нещата ще започнат да се оправят, защото тези които са активно болни няма да задръстват опашките на лабораториите, които работят PCR. Сега проблемът е, че на едно място стоят един, който заминава за Германия, един който е бил контактен, защото в офиса има положителен и един който кашля. Представете си каква мешавица става пред лабораторията и това е навсякъде в страната, което е проблем. Получават се три типа пациенти на едно място и всички трябва да минат през PCR.

Aко уважаемото Министерство на здравето в лицето на министър Ангелов, зам. министър Начева и зам. министър Пенков осъзнаят, че трябва да издадат заповед, в която бързият антигенен тест за коронавирус се признава за целите на включване в регистъра, болничен лист, изолация и т.н., т.е. влече след себе си всички правни последствия, както в момента е PCR теста, тогава лаборатории, които са множество и имат капацитет да направят тези тестове, ще започнат да ги правят.

Кашлящите и кихащите, които ще се множат, ще могат да бъдат тествани.Задача на правителството е да признае този тест. Бийте камбаната да се признае антигенния тест, който да може да се прави от всички възможни лаборатории.

Разберете ме правилно, ако аз гледам интереса на „Цибалаб“ и още няколко големи лаборатории ще кажа: „Никакви антигенни тестове“, но казвам: „Навсякъде антигенни тестове“!

В Кюстендил, Видин, Дупница никой не прави PCR. Мога да изброя още много градове, където не се прави PCR, но на всички тези места има други лаборатории, които тези антигенни тестове могат да ги правят без никакъв проблем. Ако това се оправи, ситуацията ще се подобри значително.