Мерките срещу епидемията засега няма да се затягат

0
14
Йорданка Фандъкова Снимка: Nova

Засилва се контролът за маски и дистанция в търговските обекти и градския транспорт, каза кметицата Фандъкова след среща при здравния министър

Мерките срещу разпространението на ковид-19 засега няма да бъдат затягани, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред медии след среща при министъра на здравеопазването заедно с директори на части, общински и държавни болници. По думите на Фандъкова ще бъде засилен контролът в търговските обекти и градския транспорт за носенето на маски.

„При спазване на мерките, каквито са в момента, смятам, че поне на този етап може да задържим това ниво“, смята Фандъкова. Столицата е една от областите, които отново са в т. нар. червена зона, където новите заразени с коронавирус са над 120 души на 100 хил. население.

Фандъкова обясни, че пред здравния министър всички болници са отчели готовност, има достатъчно свободни и оборудвани легла, има дезинфектанти, маски и предпазни костюми.

На срещата не е обсъждано въвеждането на вечерен час в моловете, обясни кметицата и допълни, че според нея към момента такава мярка не е необходима. Фандъкова коментира, че при спазване на мерките може да се задържи засега това ниво. „Целта е, ако продължи покачването, то да бъде плавно“, каза още кметицата на София.

Тя подчерта, че е много важно да се следи внимателно ситуацията, за да може да сме готови за реакция във всяка ситуация.

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов обясни, че на срещата са присъствали директорите на общинските, държавните и частните болници и всички са се обединили около това, че няма повишаване на заболеваемостта с повече от 10%, което в никакъв случай не налага промяна на мерките на този етап.

„Това, което се обсъди и се вземаха предварителни мерки, е следващата седмица всички болници да направят, ако могат така да го кажа, „чек на всички свои апаратури, кислородни инсталации, респиратори, които са необходими за лечението на болните от COVID-19 и те да покажат своята готовност и в края на следващата седмица да докладват дали всичко това е изпълнено“ , каза още проф. Балтов.

Той обясни още, че нито една болница не е съобщила за недостиг на предпазни средства или медикаменти, които са необходими за лечението, ако евентуално се получи ръст на заболеваемост или ръст на хоспитализации.

„На този етап ръстът на хоспитализации не е много по-различен от миналата седмица. Да, има леко повишаване на болните, които са докладвани като новозаразени, но в никакъв случай не забелязваме да има сериозен ръст на хоспитализираните“ коментира директорът на „Пирогов“ и допълни, че подобни срещи трябва да има веднъж седмично. Засега в „Пирогов“ на лечение са 7 пациента с новия щам. В никакъв случай те не протичат по-тежко като картина“, каза проф. Балтов.