Никого няма да осъдят за взривените хора в България

Очаквайте утре-защо наистина избухна взрива в Горни Лом, непубликувани досега данни

0
218
българия
От взрива заводът бе почти изтрит от лицето на земята. Но виновни няма.

Когато си оръжеен бос, масон и човек на Георги Първанов законът не те лови

Стефан Ташев

Истинско възмущение днес предизвика присъдата срещу четиримата обвиняеми за взривения завод „Миджур“ край Горни Лом през есента на 2014 година. Естествено четиримата, начело със собственика оръжейният бос Валери Митков, бяха оправдани. Съдът ще извади някакви мотиви законни, ще има втора и трета инстанция, вероятно връщане на делото до второ пришествие. Обаче няма кой да върне на семействата им 15 работника, които взривът буквално изпари.

Хора, експлоатирани за жълти стотинки на три смени, защото нямат избор и работа. Хора пожертвани заради алчността на техния работодател. Но се оказа, че почти четири години след трагедията виновни няма. Е как да има ?

До момента в най-новата ни история делата за такива взривове винаги са завършвали с оправдателни присъди.

12 години бяха нужни на родната съдебна система за да реши казуса с взрива край Големо село, Кюстендилско станал на 4 септември 1999 г. Тогава в складовете със взривни вещества на мини „Бобов дол“, наети от проф. Славчо Лазаров, избухва пожар. Последва адски взрив, който отнема живота на шестима млади пожарникари и полицаи, пратени на място. Загиват Крум Зарев, Иван Факирски, Ивайло Парасков, Венцислав Георгиев, Бисер Калистратов и Ивайло Иванов.

Съдебните инстанции приемат, че виновни за взрива са именно загиналите служители на МВР, а не подсъдимите Лазаров и двамата бивши изпълнителни директори на мини “Бобов дол” Димитър Ганчев и Николай Василев. Четвъртият подсъдим Николай Тодоров, също бивш шеф на мините, не дочака края на процеса и почина. Съдът прие, че пожарникарите не са знаели как да гасят пожар.

На първа инстанция делото приключи с оправдателна присъда през 2007 година на Кюстендилския окръжен съд. Забележете- две години бяха необходими на съдията-докладчик Красимир Бамбов да напише мотивите на присъдата и то под медиен натиск заради 10-годишнината от смъртта на момчетата.

Всяка година на 4 септември роднини и близки на загиналите момчета се събират за помен. То друго и не им остава. И всяка година казват едно и също: Не вярваме в българското правосъдие. И как да вярваме, като вместо да накажат виновните, обвиниха нашите деца, че не са знаели да гасят пожар. Роднините на загиналите служители на реда загубиха вяра и се примириха. Хората нямат пари за дела в Страсбург. Болни и бедни са. Държавата, на която служеха загиналите момчета, се сеща за тях само на 4 септември.

Същата съдба очаква и роднините, сираците и близките на 15-те човека, които загинаха в Горни Лом. Бъдете сигурни. Защото подсъдимите са влиятелни личности, с дебели връзки. Сигурно в мотивите на съда във Видин ще се напише, че работниците не са знаели как се обезвреждат мини и са се самовзривили. А техният работодател Митков е напълно невинен.

Валери Митков е масон, човек на БСП за региона,личен приятел на Георги Първанов, който като единствен работодател там е държал в ръцете си робите, наети в „Миджур“. Познайте на изборите за кого са гласували подчинените.

И това е публична тайна. Затова за безобразията в завода са си затваряли очите местната полиция, прокуратура, инспекция по труда и т.н. Митков е наш човек, няма да го закачаме.

Само през лятото на 2014 година се получава издънка. Митков решава да мине към новосъздадената партия на Георги Първанов-АБВ за предстоящите парламентарни избори. И тогава под давление на Михаил Миков и други партийни другари от БСП във Видинско му пращат хора от местния ДАНС на проверка, твърдят запознати с казуса. Не, че ДАНС е свършила някаква работа там. Това е било наказателна акция срещу непокорни другари. Публична тайна е, че чести гости във винарната му в Горни Лом са били Георги Първанов и други високопоставени другари, като един зам.-министър на МВР по времето на премиера Сергей Станишев.

По делото са викани експерти от Минно-геоложкия университет. Че какви показания ще дадат тези експерти като Валери Митков, виден масон, е ръководител на Висшата школа по взривни работи към същия ВУЗ ?

Същата беше историята и с професора Славчо Лазаров. Гарван гарвану око не вади.

Същата участ очаква и роднините на изпарените от взривовете работници в погребите край Петолъчката на 5 юни 2012 година.

При експлозиите загинаха Николай Гочев, Станимир Киров и Енчо Кремъков. Щетите бяха оценени на над 40 милиона лева.

Делото за взрива на Петолъчката шеста година се мотае на първа инстанция Ямболския районен съд. Не, грешка, същият съд оправда напълно на 15 юли 2105 година подсъдимите за трагедията-собственика на фирма „Берета трейдинг“ Делислав Делев и началника на производството в база „Стралджа – Мараш“ Иван Пеев. Съдът отказа парична компенсация на близките на тримата загинали и другите трима тежко ранени.

Мотивът на Ямболския районен съд за оправдателната присъда-виновно е Министерство на отбраната доставило негодни боеприпаси за утилизация-зенитни ракети „Двина“. След скандал и обжалване на прокуратурата Окръжният съд в Ямбол отмени присъдата и върна делото за разследване от Националната следствена служба. То тръгна отново в Ямболския районен съд през април тази година. Чакат го още две инстанции, а от взрива вече са минали шест години.

Така, че не чакайте правосъдие. Такова няма да има поне в реалния живот. Остава господ да ги съди.

Очаквайте утре-защо наистина избухна взрива в Горни Лом, непубликувани досега данни