Първата доставка от ваксината на „Модерна“ пристига утре у нас

0
27
Снимка: pixabay

Пратката е от 2400 дози

Утре, 13 януари, в склада на „Бул Био“ ще пристигне първата доставка от 2400 дози на ваксината срещу ковид-19, произведена от „Модерна“. След приемането на ваксините министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг. фармацевт Богдан Кирилов и председателят на Националния ваксинационен щаб проф. д-р Красимир Гигов ще дадат повече подробности на брифинг за медиите.

Ваксината на „Модерна“ почти не се различава по ефикасност и безопасност от тази на „Пфайзер“. И двете са от новото поколение РНК ваксини. В човешките клетки те увеличават определени протеини, които са типични за вируса. На което тялото реагира с изграждането на имунитет. Според проучванията сега той може да трае между 6 и 8 месеца.

При разликите между двата продукта се откроява начинът на съхранение. Ваксината на Pfizer се съхранява на минус 70 градуса, а тази на Moderna – при минус 20. Първата може да остане в обикновен хладилник до 5 дни, а втората – до 30 дни. Различен е и периодът на втората задължителна ваксинация.