Само в Breaking.bg: „Аерогара София“ -раят за шуробаджанащина и наказани гранични полицаи

Началникът на ГКПП-Аерогари София бе арестуван миналата година за трафик на ВИП-мигранти през летището

0
2432
полицаи
Уволненият и възстановен началник на ГКПП-Аерогара София Явор Русинов прави презентация пред вицепремиера Меглена Кунева на летището. СНИМКА: МВР

След Калотина това било най-доходното място за униформените

Стефан Ташев

13 служители на Гранична полиция от ГКПП-“Аерогара София“ ще бъдат отстранени от длъжност след скандала с 42-ма пътници на „България Еър“ от Париж, които минаха през летището без гранична проверка, защото и на шестте гишета униформени нямаше. За случката, станала на 20 март в 15,20 ч, първи съобщи Медиапул. Това предизвика остра реакция на премиера Борисов и МВР. Прави се проверка и се сипят закана за сурови наказания.

Резилът е голям, защото прави за смях всичките твърдения, че страната ни е готова за приемане в Шенген, а същевременно 42-ма души минават спокойно без никаква проверка външна граница на Европейския съюз. Според обясненията на самите граничари повечето от тях били или в тоалетната или хапвали или пушели цигари.

Според запознати обаче скандалът е бил предизвестен-заради масовата шуробаджанащина и връзкарство на „Аерогара София“. Граничният пункт се смята за най-доходният след Калотина и е рай за уволнени и наказани гранични полицаи, които обаче имат дебели връзки в МВР.

Шефката на скандалната смяна от седем гранични полицаи, които проспаха полета от Франция, с първо име Александрина е наказвана досега четири пъти заради подобни случки като тази от 20 март, твърдят осведомени. Те не са огласявани в публичното пространство и гафовете и са замазвани заради нейни връзки по върховете на МВР.

Не по-далеч от нея е прекият й началник Явори Русинов, шеф на ГКПП-Летище София. През май м.г. Русинов и трима негови подчинени бяха задържани при мащабната операция на прокуратурата и Дирекция „Вътрешна сигурност“-МВР за разбиване на „ВИП-канал“ за изнасяне на мигранти през летището.

Според прокуратурата срещу 5 000 евро на човек гранични полицаи осигурявали свободно преминаване на мигранти през летище София към страни от ЕС, като са се „отчитали“ на Русинов.

 При операцията на спецпрокуратурата и Дирекция „Вътрешна сигурност“-МВР бяха задържани 6 души, сред които и двама гранични полицаи. Задържани са били и двама организатори чужденци. Явор Русинов е син на генерала от ДС и бивш зам.министър на МВР от времето на Атанас Семерджиев Първан Русинов. Като лейтенат от Гранична полиция на аерогара София Явор Русинов е уволнен от МВР през октомври 2001 г със заповед на вътрешния министър Георги Петканов.

Причината – служебна проверка установила, че на 26 август 2001 г. той допуснал до полет за Англия 4-ма виетнамци с фалшиви входни визи и печати.

Съдът обаче го връща на работа и по времето на Румен Петков е назначен за шеф на ГПУ „Аерогара София“.

Преди да бъде уволнен тогава Русинов е засечен като организатор на канал за извеждане на ромки за проституция в Холандия и Германия през летището като срещу всяка изведена жена получавал процент в германски марки тогава.

Според вътрешния министър Радев от днес срещу Русинов миналата година е правена проверка, но тя не установила нарушения. И той продължава да заема поста началник на ГКПП-“Аерогара София“.

Шефът на Регионална дирекция „Гранична полиция-Аерогари“ Милен Пенев също не е случаен човек. Той заема поста от 2015 г., когато бе свален от директор на Гранична полиция и пратен там. Това свърши вътрешният министър Румяна Бъчварова без обяснения. Пенев е кумец на важен фактор от МВР, твърдят запознати.

Всички граничари на летище София са подбрани неслучайно, твърдят запознати. Там случайни хора няма, всички са с връзки, защото се смята, че аерогарата е най-доходното място след Калотина. Както за пропускане на хора или извеждането им от страната срещу заплащане, така и с пропускането на стоки като цигари и големи суми пари без проверка, казват бивши граничари.

Според тях никой не бива да се учудва от пълното безхаберие на пункта въпреки, че летище София е едно от най-охраняваните места в държавата.