76 години по-късно: Цар Фердинанд с вечен дом във „Врана“

0
91
Снимки: БНТ

Благодаря на Господа, че съм доживял този момент, каза Симеон Сакскобургготски

„Преди всичко съм благодарен за това, което става, защото то е за нашата история на България. Извън това пък благодаря на Господа, че съм доживял този момент, защото и това не беше сигурно или ясно. Така че са страшни емоции, както можете да си представите. Какво ли не минава през мисълта ми и главата ми в такива моменти. Но мисля, че това също показва, че ние си уважаваме миналото, както и другите народи и всъщност признаваме и зачитаме заслугите на бившите си владетели“, сподели Симеон Сакскобургготски.“

БНТ: 76 години по-късно България е последната държава, която връща останките на своя цар, най-дълго управлявалия у нас , не закъсняхме ли?

– Да, това е вярно, но вижте – фактът е, че се върна благодарение на усилията на толкова много хора и мисля, че това също е един сигнал към нашето настояще, най-вече да гледаме към бъдещето, защото, ако нямаме представа за миналото, напред не може много да се очаква“, каза още Симеон Сакскобургготски.

„Горд съм и всичко тук надмина моите очаквания – церемонията, топлотата на хората и всичко направено на държавно ниво, чисто лично. Безкрайно се радвам да видя моя баща толкова щастлив, православната, католическата църква и мюфтийството заедно. Гордост е за всички нас това признание“, заяви Кирил Сакскобургготски.

„Днес е специален момент за семейството ни! Цар Фердинанд е бивш ръководител на държавата ни в продължение на толкова години. Много, много щастливи сме наистина, че се завръща отново тук“, каза Кубрат Сакскобургготски.

Източник: БНТ