АЕЦ „Козлодуй“ оттегли иска за половин милион лева срещу медицинската сестра

0
54
Наталия Станчева Снимка: Нова

Наталия Станчева твърди, че в централата се извършват системни нарушения

АЕЦ „Козлодуй“ е оттеглила иска си срещу медицинската сестра Наталия Станчева в размер на 500 000 лв, съобщиха от пресцентъра на централата. Според нея на територията на електроцентралата се извършват системни нарушения.

Станчева подава десетки заявления за достъп до обществена информация, в резултат на които става ясно, че Службата по трудова медицина към централата е превърната в нерегистриран Диагностично-консултативен център. Той извършва фиктивни лекарски прегледи на служителите на ядрената централа, твърди жената.

„Бях уволнена преди година и половина, защото отказах да извършвам медицински прегледи, които не са в моята компетентност. След 3 инстанции съдът ме възстанови на работа. По време на делото изникнаха данни, които водеха към странни нередности и нарушения“, каза още Станчева в ефира на NOVA.

Преди дни от централата посочиха, че искът срещу медицинската сестра е заведен от предишното ръководство.

Ето цялата позиция на АЕЦ „Козлодуй“:

Във връзка с тиражирани в публичното пространство коментари относно заведен иск от „АЕЦ Козлодуй” ЕАД за непозволено увреждане с ответници Наталия Станчева и Йордана Кулинска, ръководството на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД държи да предостави следната информация:

Искът е заведен през месец юли 2023 г. за недобросъвестно поведение, злоупотреба с права, разпространение на невярна информация и др., преди встъпване в длъжност на новия изпълнителен директор.

След като се запозна с всички обстоятелства около случая, изпълнителният директор на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД Валентин Николов, след обсъждане с принципала на дружеството БЕХ ЕАД и с министъра на енергетиката Румен Радев, взе решение искът да бъде оттеглен поради прекомерно високия размер на претенцията.

Държим да подчертаем, че всички дейности в АЕЦ „Козлодуй”, включително законово изискваното медицинско наблюдение и медицинско осигуряване, се извършват при стриктно спазване на действащата в страната нормативна уредба.