Александър Иванов: Не ГЕРБ, а високата инфлация ще попречи за влизането ни в еврозоната

0
54
Александър Иванов
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Ясен Киров - ГЕРБ/СДС
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС
Ясен Киров - ГЕРБ/СДС

Предложихме да се намери балансът между това да влезем в зоната през 2024 г. и да не поскъпва “Гражданската отговорност”, посочи депутатът

Зам.-председателят на икономическата комисия Александър Иванов от ГЕРБ заяви в кулоарите на парламента, че високата инфлация би била пречка за влизането ни в еврозоната.

Искам да покажа на колегите от ДБ, които правят гръмки изявления, че заради ГЕРБ няма да влезем в еврозоната. Днес международната финансова агенция “Фич” публикува статия защо може да не се случи това.

Иванов показа публикацията пред журналистите и дословно прочете заглавието: “Високата инфлация е основната пречка пред присъединяването на България в еврозоната през 2024 г.”

ГЕРБ/СДС

Нека колегите да си припомнят, че кабинетът “Петков” начело с Кирил и Асен, или още новата “лява партия”, доведе страната до инфлация петорно по-висока.

Именно инфлацията по времето на Кирил и Асен, Христо Иванов, Мартин Димитров, Мирчев ще е пречка за влизане в еврозоната. Нека си припомним, че тя беше 18% миналата година и не се виждат темпове за забавянето й.

По-рано от „Демократична България“ обвиниха с декларация от трибуната на НС, че именно ГЕРБ ще са виновни, ако не ни приемат в еврозоната. Мартин Димитров, който е председател на ресорната комисия, посочи, че заради ГЕРБ не се събирал кворум и вече два пъти се проваляли заседанията на комисията. Тя била важна, защото именно в нея е предвидено да се приеме кодексът за застраховането и казусът със “Зелената карта”, които са от част от условията за приемането ни в Шенген и еврозоната.

Зам.-председателят на икономическата комисия обясни, че не иска да провалят влизането ни в зоната, но според него има възможност да поскъпне полицата “Гражданска отговорност”, а тя засягала пряко 3 млн. граждани.

“Ние постъпихме диалогично и предложихме текст на МФ, който да бъде обсъден и да се намери балансът между това да влезем в зоната през 2024 г. и да не поскъпва “Гражданската отговорност”, добави той.