Андрей Ковачев: Пендаровски дава опорки за омраза към българите

0
39
Андрей Ковачев

Списъкът в Северна Македония напомня за един ужасяващ закон след 1945 година, казва евродепутатът

„Много е важно какво казва Стево Пендаровски. Той дава всички опорки за омраза към българите – това, че България е лошата, България прави провокации, българите сами са си виновни и трябва да се съобразяват“.

Това коментира пред bTV Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП. Той беше включен в списък, изготвен от македонската партия „Левица“, в който са посочени шестима души, които да бъдат обявени за персона нон грата.

Думите на Ковачев идват като отзвук на предложението на президента на Северна Македония Стево Пендаровски съгласно закона за чужденците „да бъде забранено влизане в страната на един евродепутат от България и на няколко други лица от България заради предишни и продължаващи техни действия против Северна Македония“.

Според Пендаровски законовите условия за налагане на такава мярка са „заплаха за обществения ред, заплаха за националната сигурност или заплаха за международните отношения на Република Северна Македония“.

„Изявлението на македонския президент повтаря тезите на РСМ от много години, че е обида срещу македонската идентичност и македонския народ, ако кажеш неща, които са свързани с обективния прочит на историята – например, ако кажеш, че Гоце Делчев е българин, роден в българско семейство. Изказването на Пендаровски е много лошо, защото дава аргументите на тези, които искат да извършват нападения и говор на омраза срещу тези, които открито заявяват своята българска идентичност граждани на Република Северна Македония. Би трябвало да намери начин да го поправи“, заяви пред БНТ евродепутатът.

Според Ковачев този акт има много по-широк смисъл и не е насочен към определени хора.

„Това е доказателство, че македонците не желаят да променят своята идеология и искат така да влязат в Европейския съюз. България не може да си затвори очите, че млади поколения са образовани с тази нагласа срещу България и как младите европейски поколения ще живеят заедно, ако се мразят“, допълни евродепутатът.

Андрей Ковачев окачестви побоя над Христиан Пендиков в Охрид като отвратителен инцидент.

Той припомни, че историческата комисия не работи. Според него в списъка за забрана за влизане в югозападната ни съседка ще бъдат включени хора, „обидили македонската идентичност“.

„Това много напомня на един ужасяващ закон след 1945 година за защита на македонската чест. Според него всеки, който каже, че е българин, влиза в затвора като колаборатор с „българската фашистка окупаторска власт“, коментира още евродепутатът.