Андрей Новаков е най-влиятелният млад евродепутат от ЕНП според престижна класация

0
47
Андрей Новаков Снимка: фейсбук

Общо трима наши евродепутати са в топ 100 на подредбата

Андрей Новаков е най-влиятелният млад евродепутат от Европейската народна партия, сочи класацията на EUmatrix.eu. Той се нарежда на 11-о място по влияние сред всички членове на европарламента под 40-годишна възраст. Анализът на EUmatrix.eu измерва влиянието, което членовете на Европейския парламент са упражнили върху политиката на Европейския съюз от началото на настоящия парламентарен мандат (юли 2019 г. – февруари 2024 г.).

Класацията се основава на събирането на десетки хиляди факти и цифри от екип с над 15-годишен опит в измерването на политическото измерение на правенето на политики в ЕС. При претеглянето на критериите организацията се консултира с широк кръг от практици. Изследването има за цел да помогне както на професионалистите, така и на гражданите да идентифицират водещите фигури, които оформят законодателството за над 440 милиона граждани.

Според авторите от EUmatrix, изработили Индекса за влияние 2024, трима български депутати са в топ 100:

– Петър Витанов е под №38 в топ 100 от общо 705 депутати, като е сред водещите 20 за транспорт, енергетика, цифрови политики и миграция;

– Илхан Кючюк е на 41-ва позиция в топ 100 и сред водещите 20 депутати по международни отношения;

– Андрей Новаков е оценен като за 74-то място в топ 100 и е в топ 20 по бюджетни въпроси.

„Съществуват значителни разлики в областите на политиката, в които България е активна. Например българите се справят изключително добре в сферата на миграцията и вътрешните работи (водещият български евродепутат е Петър Витанов, поставен на 3-то място). Те също така са склонни да бъдат по-влиятелни по регулаторни теми като транспорт, енергетика (топ евродепутат: Петър Витанов), както и бюджет (топ евродепутат: Андрей Новаков). Обратно, българското влияние е под средното в други политики, включително по някои екологични теми, както и по досиета, свързани с вътрешния пазар и търговията“, отбелязват авторите на класацията.

В топ 3 на най-влиятелните евродепутати по отношение на цялостната им дейност от 2019 г. насам са: Роберта Метсола (председател на ЕП и ключовзаконодател за укрепване на демокрацията, свободата на медиите и плурализма в ЕС), Манфред Вебер (председател на ЕНП, най-голямата политическа група в парламента), Ираче Гарсия Перес (Председател на S&D).