Ангел Кунчев: Заболяемостта от грип в София е далеч от епидемични нива

0
9
Ангел Кунчев

Той очаква утре Пазарджик също като Бургас да обяви грипна епидемия

Заболяемостта от грип в някои от районите у нас расте бързо. Днес регионалният щаб в Бургас обяви епидемия. Растат данните в Пазарджик, Варна, Ловеч, Шумен. Ситуацията е динамична и не се знае кой ще е следващият регион, който ще обяви епидемия. В рамките на две седмици грипът ще обхване всички региони. Това заяви на брифинг пред медиите главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му за разлика от други години вълната започва от изток, а не от големите градове. Данните в София са сравнително ниски. Разбира се има повишаване, но те са далеч от епидемични нива, каза доц. Кунчев. Той очаква утре Пазарджик също да обяви грипна епидемия.

Рядко се е случвало всички региони в България да са в епидемия и да се обяви национална епидемия. Вероятно тези, които първи влязат – като Пазарджик, Варна, Шумен, Габрово и Ловеч, вече ще са излезли от епидемия.

Доц. Кунчев каза още, че тазгодишната епидемия започва по-рано. Има паралелна циркулация на гриповете „Виктория“ и „Дарвин“. Има и първи изолации на грипен вирус тип Б. Той рядко има капацитетът да е водещ и да предизвиква епидемия, каза още главният здравен държавен инспектор.

Предприемат се противоепидемични мерки по отношение на лечебните заведения, отлагане на имунизациите, на работата на детски и женски консултации, забрана за свиждания по болниците, ограничаване на проявите с обществен характер, където се събират много хора.

Готовността на лечебните заведения трябва да е в сравнително висока степен, заяви доц. Кунчев. В София няма проблем с осигуряването на легла за децата. В Пазарджик ще се открият допълнителни легла.

Кунчев заяви, че не трябва при децата да се пристъпва към самолечение, а да се потърси лекарска помощ. По отношение на учебния процес това трябва да решат от МОН, каза още той.

От 12 януари в област Бургас е обявена грипна епидемия. Това става с решение на Регионалния пандемичен щаб. Преустановяват се плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета, както и на всички профилактични прегледи и имунизации. Препоръчва се на здравните заведение да предвидят разширяване на легловата база на вътрешните отделения за сметка на други отделения с цел прием на пациенти с грип и следгрипни усложнения.