Балабанов и Костадинов громят управляващите с пламенни речи в парламента

0
94
Костадин Костадинов Снимка: архив

Единият нарече Христо Иванов лицемер, другият рецитира стихотворения за Русия

Остра декларация, с която атакува промяната в политическите позиции на Христо Иванов, изчете от парламентарната трибуна Станислав Балабанов от ИТН.

„В българската политическа система цари абсолютно лицемерие. На първия ред, сега го няма, но по принцип там стои емблематичен пример за лицемерие Христо Иванов. Това не е определение или обида, а факт. Преди 3 г. лицето Христо Иванов е заявил следното: „Някои мислят, че сме толкова тъпи да направим коалиция с ГЕРБ. Не просто бомбардираме Борисов с гръмки и героични пози, а предприемаме действия срещу него и корупционната база на неговото управление“, цитира съпредадетеля на ДБ той. Балабанов напомни как Иванов искаше да отнеме управлението от ГЕРБ.

„Красота, наистина Христо Иванов прие конкретни институционални мерки срещу Борисов – направи го коалиционен партньор, а ГЕРБ имат министри. Дори надмина себе си и направи и ДПС коалиционен партньор“, заяви Балабанов.

Тъжното било, че в страната се случват вредни и опасни антибългарски политики. И попита как е възможно при двама похитени от хутите моряци военният министър Тагарев да твърди, че сме готови да се включим в бойна операция в Червено море, а МВР да се оправдава на роднините, че премиерът Денков се е изказал неподготвен и говори неверни неща

Дори нарече управляващите политически недоразумения. Според него те не са българи нито в главите, нито в душите си. И ги обвини, че не мислят за никого освен себе си.

След него Костадин Костадинов от „Възраждане“ избра да се концентрира в анонсираната от управляващите промяна в учебниците по история. Според него те правели заявка, че трябва да се изхвърлят всички факти, които внушават на българите признателност към Русия.

След това Костадинов подхвана цитати на документи и творби, които правителството щяло да иска да премахне. И започна с „дебела и масивна мраморна плоча“ – от паметника на свободата на Шипка. Костадинов цитира и песента „Топчето пукна“, която е в учебниците по музика, но щяла да бъде редактирана заради „пустите клисурци станали московци…“ Хората, които я пеели можело да бъдат наказани, предупреди Костадинов. След това цитира и Бенковски, който също говорел за Русия. И накрая изчете от трибуната цялото стихотворение „Русия“ от Иван Вазов, с което видимо отегчи ПП-ДБ. Техните подвиквания с напомняне, че говори дълго допълнително го вбесиха.

Източник: 24 часа