Българинът, свалил гръцкото знаме в Кавала, с ново обвинение за опасно шофиране и счупена бариера

0
72
Снимка: Pixabay

Очаква се Гърция да поиска екстрадирането му

Българинът, който свали гръцкото знаме на пристанището в Кавала и после избяга у нас, вече има и ново обвинение от гръцките власти, съобщава сайтът „Драмини“.

Срещу 35-годишния български гражданин, за когото се твърди, че е от Банско, са образувани преписки от РУ Драма за опасно шофиране и нанасяне на щети на обществено имущество.

В петък българинът, на пристанището „Апостолос Павлос“ в Кавала, е свалил гръцкото знаме и е поставил българското с думите „Тук е България!“.

Мъжът е бил арестуван и привлечен като обвиняем, след което е освободен със забрана да напуска страната. Той обаче не е спазил наложената му мярка и е тръгнал към България. В района на Драма след организирани издирвателни мероприятия е създадена полицейска блокада, през която мъжът преминал с лекия си автомобил, на който са били свалени номерата. Последвала гонка, но той успял да премине границата на ГКПП Илинден и влязъл в България.

Мъжът е осъждан в България за шофиране в нетрезво състояние. Пред разследващите в Гърция твърдял, че е член на екстремистка организация и смята, че районът на Кавала принадлежи на България, а не на Гърция.

Очаква се Гърция да поиска екстрадирането на 35-годишния.

Според сайта „Информрежа“ българинът е от Банско, а инициалите му Г. А. съвпадат с името на Георги Асев, който на 2 август организира рехав протест, за да изрази „своето несъгласие със случващото се в страна и по света“. Все още няма официално потвърждение дали наистина банскалията е извършител.