България ще дари още ракети на Украйна, реши парламентът

0
79
Ракети С-300

БСП се стяга за война

България да дари на Украйна неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип. Това гласуваха депутатите, които извънредно приеха решение, внесено от Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков.

Решението беше подкрепено от 147 депутати от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. 55 от „Възраждане“ и БСП гласуваха „против“, както и 1 от ИТН, а останалите 6 от партията на Слави се въздържаха.

Това решение е последна стъпка преди война, предупреди Борислав Гуцанов от БСП.

А колегата му Георги Свиленски предложи да се запише в заглавието на проекторешението „въвличане на България във война“. И поиска гласуването по точката да се отложи за ден, в който всички депутати са в „нормално трезво състояние“.

Мога да гарантирам, че аз и вие сме в адекватно състояние, за останалите не мога да гарантирам, с чувство за хумор му отвърна шефът на НС Росен Желязков.

Конкретният списък на въоръжението, което България ще предостави на Украйна, се очаква да бъде готов през януари или февруари. В приетото решение се предлага министърът на отбраната да определи излишните количества в хода на стратегическия преглед на отбранителната политика.

С решението Министерският съвет се задължава да преговаря с правителствата на страни от НАТО за разполагане на ПВО и брегови противокорабни ракетни комплекси за „усилване на отбранителните способности на България“, както и да поиска възстановяване на средствата за транспорта по Европейския инструмент за мир и фондове от държави, членки на НАТО.

В България ще се обучават до четири украински пехотни или механизирани роти годишно с общо 160 военни. Те ще идват като военнослужещи без лично оръжие и бойна техника.

Когато военният министър Тодор Тагарев взе думата, за да обясни колко правилно е решението, как сме закъснели с предоставянето на тази помощ на Украйна, която защитава мирното си население, от БСП и „Възраждане“ започнаха да тропат по масите с викове „Оставка“.

От 90-те години близо 40 бойни хеликоптера са изведени от арсенала на българската армия и сега си летят по целия свят, дадени включително по време на управлението на БСП, отвърна им Тагарев.

Той определи като лъжа „внушенията в наратива на Кремъл“, че така България ще бъде въвлечена във война.