Бойко Борисов: През 2025 г. България от износител ще се превърне във вносител на ток – това са договорили Петков и Василев /видео/

0
123
Снимка: фейсбук

Животът ще ни го върне за тоя телешки възторг по „Продължаваме промяната“, коментира лидерът на ГЕРБ

През 2025 г. България ще се превърне от износител във вносител на ток през 2025 г. Това предупреждение направи на извънредна пресконференция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Това е автоматичен режим на тока, това са договорили Кирил Петков и Асен Василев. Както и да се лютите, няма никакъв смисъл. Ние си получихме каквото си търсехме“, коментира той.

„Когато говорим за плана за възстановяване, мачът е свирен. Днес стана безпощадно ясно. Това, което редовното правителство на Петков е договорило, ще има трайни последици. И може би всички си го заслужаваме за възторга, по който се подведохме по тази Харвардска група“, заяви Борисов.

Той предупреди, че затварянето на централите е удар по нас, защото „всяка втора лампа, която свети в България, е с ток оттам“. И се ядоса, че кабинетът „Петков“ не успял да убеди комисията от важността на централите им.

Пародията е, че ние сме оградени от нечленки на ЕС и от производители на ток. Ще станем вносители и ще си купуваме скъп ток. Да честитим на синдикатите, миньорите и работниците – лятно време сервитьори, зимно – миньори, такива са предложенията“, продължи Борисов.

Той изтъкна, че няма как да се сърдим на ЕК, но съжали, че България не се е възползвала от предлагането на варианти. „След като извадим Мариците, цената на еленергията в Европа каква е – пазарът е свободен и братята турци, сърби, македонци ще ни продават на цената на пазара“, обобщи той.

Борисов посочи, че други държави от ЕС вече са си отворили въглищните централи. „Когато ние се договаряхме, казахме: като затвори цяла Европа, тогава и ние. Не сме казали йок, няма да стане. Но трябва устойчивост, равнопоставеност, така им казахме“, подчерта бившият премиер. Според него всичко е щяло да е различно, ако ограниченията влизаха от 2035 г. например, или когато свърши войната в Украйна. „В Европа гасят лампи и фонтани, гасят осветлението, няма реклами, и ние точно в тоя момент приемаме да си задраскаме супермощностите, с енергетици и специалисти. Но това си пожела българският народ. Да видим как ще удържи машиностроенето, потребителите след 2025 г., когато ще внасяме ток от съседите“, заяви лидерът на ГЕРБ.

Борисов призова парламентарната група да не влага толкова енергия и нерви, защото процесът е приключил. „2025 г. централите ще бъдат затворени или сведени до такъв режим, което е същото. Най-много да се скарате с ЕК, защото те си гонят ангажимента, който са приели преди години. Ние в преговорите обяснявахме и те ни разбираха“, добави Борисов и разказа как е возил с хеликоптер председателите на ЕК и ЕС да им показва какви съоръжения има в Маришкия басейн, който може да се натовари с още мощности. „Да ни сложат такса, но да произвеждаме и да даваме на нашите партньори в ЕС, да има енергия и тя да е добра за всички. Но каквото сме си избрали, това е“, обясни той усилията си да не се затварят централите.

Борисов посочи, че има хубава гръцка песен: „Не аз, животът ще ти го върне“. Сега ще ни го върне за тоя телешки възторг по „Продължаваме промяната“, обобщи Бойко Борисов.