Бойко Рашков няма да подкрепи промените в конституцията

0
94
Бойко Рашков

На път сме да улесним политическия начин на въздействие върху прокуратурата, твърди депутатът от ПП/ДБ

Бойко Рашков заяви от парламентарната трибуна, че няма да подкрепи проекта за промени в конституцията, ако остане политическото въздействие върху прокуратурата.

„Създаването на Глава 6 от нашата конституция през 1990-1991 г. беше постигнато в политически период на изключително остро противопоставяне на две или повече политически формации. Тогава искам да ви напомня, въпреки тази политическа конфронтация, политиците стигнаха до мъдрото решение, че трябва в промените за съдебната власт да има баланс, който по най-добрия начин да обслужва нашето демократично общество“, заяви Рашков в хода на повторното обсъждане на промените в конституцията.

Рашков посочи, че тогава за политическата квота във Висшия съдебен съвет не е имало никакво съмнение, че трябва да има паритет между представителите на професионалната квота и политическата квота, че той трябва бъде съставен от трите звена на съдебната власт.

Той припомни за изказвания, станали нарицателни за съдебната власт. В момента сме на път да улесним политическия начин на въздействие върху прокуратурата, отбеляза Бойко Рашков. С това свое предложение казваме на българското общество, че ние, като политици, ще се намесваме в структурирането на нашата прокуратура. Тази прокуратура, която ние сме ръководили доста време, като сме си избирали главните прокурори, независимо, че с някои от тях сме доказали своя политически провал, че сме избирали хора без необходимите по Конституция предвидени високи професионални и нравствени качества, които сринаха авторитета на българската прокуратура, каза Рашков.

По думите му с предлаганите изменения се цели да се засили политическата възможност за избор точно на такива ръководители на българската прокуратура. Той обърна внимание, че политическият фокус е предимно към прокуратурата, не толкова към съда. Аз, ако остане проектът с това му съдържание, искам да заявя, че няма да подкрепя този проект, заяви Рашков./БТА