Борисов: Асен Василев даде рецептата как да се излезе от ситуацията с „Пирогов”

0
151
Бойко Борисов

Като се усетиха, че е много поръчково уволнението на директора, пуснаха проверки и на други болници, заяви лидерът на ГЕРБ

„Аз съм системен играч и системен политик. Това, което според мен е правилно да се направи и ще се направи следобед, е ръководството, включително и изпълнителният директор на „Пирогов“, да бъдат изслушани в Комисията по здравеопазването“, каза пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Асен Василев даде рецептата как да се излезе от ситуацията с „Пирогов”, подчерта Борисов във връзка със сътресенията в най-голямата спешна болница.

Финансовият министър вчера призова индиректно колегата си Христо Хинков да подаде оставката, след като е изгубил доверието на партиите.

Според Борисов няма как един подуправител на НЗОК да сътвори каквито и да е неправомерни действия, при положение че има министър на здравеопазването със заместници, Министерство на финансите със заместници, които участват в касата. И отново се възмути от напрежението, предизивкано от избора на подуправител на НЗОК. Затова с Асен Василев взели правилното решение и управителят, и подуправителят да си подадат оставките.

„Принципалът, този, които е избран от НС, е по-добре да си прави обществените поръчки. Той направи някакво действие, което се опитваме да си обясним с една болница. Като се усетиха, че е много поръчково, пуснаха проверки и на други болници“, заяви лидерът на ГЕРБ.

Министър Хинков си е на ПП-ДБ, в никакъв случай не е наш, каза той по адрес на здравния министър.

Борисов коментира и дерогацията: „Аз мисля, че трябва отново да стъпим на това, което казаха ЕК и европейският комисар – колкото може най-скоро. ПП-ДБ не трябва да се притесняват, ако тя влезе веднага. Гарантирам, че ако влезе веднага, ГЕРБ няма да мръдне от позицията си. Ако мръдне, аз подавам оставка от партията“.

В тази (не)коалиция, докато всичко не се договори, нищо не е договорено, припомни старата си теза Борисов. И обясни, че в НС ще мине и оръжието за Украйна, като се договорят и данъчните закони.

„Направихме корекциите, които искахме. Обещах 15% увеличение по европейските директиви да го подкрепим, въпреки съпротивата на част от нашите депутати“, заяви той по адрес на разговорите с финансовия министър и отстъпките по бюджета. „Ние, като говорим с Асен Василев, не е нужно да ходят представители или нотариус, за поетите ангажименти. Към днешна дата това, за което сме се разбрали и съм поел като ангажимент, винаги се е случвало“, отсече Борисов за договорките с ПП-ДБ. И посочи, че депутатите на ГЕРБ вчера са подкрепили предложението за Черноморието, което било важно за Кирил Петков.