БСП върна мандата, избори пак на 11 юли

0
34
Снимка: архив

За първи път в новата ни история парламент се проваля при съставянето на правителство

Президентът Румен Радев връчи мандата за съставяне на правителство на третата по големина парламентарна група – БСП. Лидерката на социалистките Корнелия Нинова очаквано веднага върна мандата и сложи край на конституционната процедура.

Това разчиства пътя за назначаването на служебен кабинет и провеждането на предсрочни парламентарни избори.

„България има нужда от политическа алтернатива. Ясно е, че отиваме към разпускане на парламента и насрочване на предсрочни избори. Но ако и тогава не бъде излъчен кабинет, може да изпаднем в политическа и институционална криза. Партиите да преосмислят своите приоритети в името на България, призова президентът.

Той съобщи, че неговото решение е новосформираната ЦИК да влезе в своята роля едновременно с разпускането на НС.

„Следващата седмица ще разпусна Народното събрание и ще назнача служебно правителство. В тази ситуация се очертава изборите да бъдат на 11 юли“, обобщи Радев.

„Нашето желание беше да има правителство, което да реши няколко важни въпроса за бъдещето на хората – да подготви плана за възстановяване и устойчивост, да разгради модела „Борисов“. В името на тези приоритети подадохме ръка на „Има такъв народ“, уви, те отказаха. Нямаме обективна възможност за съставяне на кабинет“, заяви Корнелия Нинова.