До 4000 лв. могат да получат собствениците на пострадало от наводнението имущество

0
15
Снимка: фейсбук

Обстановката в Царево се успокоява, реакцията на институциите беше светкавична, твърди премиерът Денков

Тази сутрин отново се чух с хората в щаба в Царево. Там постепенно се успокоява обстановката, каза премиерът Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани и медии по време на живо излъчване във фейсбук.

„Пуснато е електричеството навсякъде, пусната е водата. Все още има проблеми за пиене, но за битова нужди може да се използва. Има все още проблеми с пътищата. Постепенно, с помощта на МВР, се изнасят летовниците. Все още има затруднения заради разрушените мостове и нарушената настилка“, коментира премиерът за наводненията вследствие на проливния дъжд.

„Очаква се през следващите дни да се оценят най-спешните ремонти, които трябва да се направят. Веднага ще бъдат отпуснати средства, за да могат да започнат ремонтите през Агенция „Пътна инфраструктура“, допълни още Денков.

Министър-председателят определи реакцията на институциите като светкавична.

Премиерът увери, че гражданите, чието имущество е пострадало при наводнението, могат да се възползват от финансова помощ от страна на държавата. Денков припомни, че тя е два вида. Едната е свързана с нарушения по домовете и сградите, която може да бъде в размер на до 1512 лв. на домакинство. Другата помощ е за повредени електроуреди, а нейният размер е до 2500 лв., уточни премиерът.

Днес ще започне и строежът на моста по основния път, съобщи още министър-председателят.

Денков обяви, че се прави проверка на водосборните отоци и деретата, за да се търсят причините за наводненията. „Вече излезе информация, че прокуратурата се е самосезирала. Това е нейна задача, при положение, че има жертви. Очаквам прокуратурата да излезе със заключение“, каза още Николай Денков. Премиерът изказа съболезнования на близките на загиналите.

БТА припомня, че наводнението в Царево, случило на 5 септември, взе четири жертви и нанесе сериозни щети на инфраструктурата. (БТА)