До 6 месеца избират изцяло нов състав на ВСС

0
27
Снимка: архив

Това решиха депутатите

Промените в Закона за съдебната власт бяха приети окончателно, след като беше преодоляно ветото на президента Румен Радев върху част от текстовете. В тях народните представители записаха, че до 6 месеца трябва да изберат изцяло нов състав на Висшия съдебен съвет, чийто мандат изтече миналия октомври.

Промените предвиждат и създаването на специална система за случаен избор на съдията, който ще разследва главния прокурор и неговите заместници. Един от мотивите на президента беше, че този закон не допринася за ефективна реформа в правосъдната система. Тошко Йорданов критикува вносителите от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

„Запазиха безконтролната власт на сегашния главен прокурор. И ако някой си мисли, че ПП-ДБ са срещу него, има ясното доказателство, че не е така. В момента внася закон за промени на парче. Това е някакъв когнитивен дисонанс, да не употребя друга дума. Или най-нормалното определение за подобно нещо е лицемерие“, заяви той.

И попита защо е нужна нова система за случайно разпределение на делата.

„Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет отказа да приложи механизма за разследване на главния прокурор и неговите заместници спрямо изпълняващия длъжността към настоящия момент главен прокурор. Продължавам да поддържам становището, че трябва да се ограничат правомощията на главния прокурор, прокуратурата в България да се реформира изцяло. Но това трябва да стане въз основа на изменения в конституцията“, посочи Надежда Йорданова от ПП-ДБ.

А Божидар Божанов обясни защо процесът по случайното разпределение на делата трябва да бъде централизиран.

„В момента има няколко системи за случайно разпределение и предстои да се правят още системи по вече започнали процедури. Това роене на системи за случайно разпределение повишава риска някой от тях да не работи както трябва“, обясни той.

Следствието остава в прокуратурата. Това стана ясно при повторно гласуване в парламента на оспорените разпоредби в Закона за съдебната власт. С гласуването в зала бе отхвърлено предложението на „Възраждане“ за изваждането на следствието от прокуратурата.