Нов рекорд на заразени с ковид-19 в Гърция

0
59
Снимка: NOVA

Властите обсъждат нови мерки

С единия крак във втората вълна на коронавируса стъпи Гърция, която вчера записа нов отрицателен рекорд с 262 нови случая, предава „Труд“.

Това предизвика огромно притеснение сред здравните власти в Гърция, които още днес или утре ще обсъждат нови мерки.

С драматичен призив към гражданите професорът по инфекциозни болести Никос Сипсас призова да се спазват мерките „иначе ще имаме милион мъртви“.

По отношение на случаите на интубиране на пациентите броят им е нисък, но се е удвоил през август. През последните 24 часа епидемиолозите подчертават, че средната възраст на пациентите е спаднала и типичен пример е 27-годишен лекарка с коронавирус в Лариса. Тя показала първите симптоми, когато се върнала от почивката си в Халкидики. Поставена е била под карантина, но вчерашния следобед състоянието й се влошило и е била преместена в Университетската болница в Лариса, където е интубирана.

Допълнителни мерки за борба с разпространението на коронавируса се налагат на летищата и международните полети до страната. След мярката за ограничаване на полетите от Албания, Северна Македония (полети само до „Венизелос“) и спирането на полетите от Турция, се появи нова директива, която позволява влизане на пътуващите от България, Румъния, Обединените арабски емирства и Малта само с отрицателен тест до 72 часа преди пристигането им в страната от 17 август.

Освен това изискването за коронавирусен тест преди пристигането в Гърция ще се изисква и от още седем държави: Швеция, Чехия, Белгия, Испания, Холандия, Албания и Северна Македония.

Остава забраната за влизане в Гърция от страни извън ЕС с изключение на списъка с 11 държави: Австралия, Канада, Грузия, Япония, Нова Зеландия, Руанда, Южна Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай и Обединените арабски емирства.