Пътуваме до Гърция и Сърбия без карантина от 1 юни, чакаме Румъния

0
20
Снимка: архив

Ще се попълва само опростена декларация

Българите ще пътуват до Гърция и Сърбия без карантина от 1 юни. Очаква се решението и на румънския парламент. Това заяви премиерът Бойко Борисов след четиристранната среща, която се проведе чрез видеоконферентна връзка и по инициатива на Борисов. „Знаете, че румънското правителство е в оставка, силно се надяваме да вземат решение, което да е в унисон с решението, което взехме с Гърция и Сърбия, така че да махнем 14-дневната карантина и там“, добави премиерът.

В Сърбия и Гърция ще се влиза с декларация. „Тя е максимално семпла. Попълват се трите имена, нямам симптоми, не съм под карантина, запознат съм с обстановката, пътувам на собствен риск и телефон за контакт“, обясни премиерът.

„Вие виждате, че данните са такива, че можем с премерен риск да направим така, че да заработят повече системи, което да гарантира доходите на хората, както и приходи в бюджета. По този начин трудно ще издържи светът, камо ли България“, заяви Борисов. Той заяви, че от 1 юни може да се отворят границите за чужденци.

„Гърците вече имат правителствено решение да отворят границите от 15 юни. Така че, в сферата на тези държави, всички действаме по подобен начин. А от 1 юни имам уговорката и с президента Вучич, да види как се изгражда „Балкански поток“, магистрала „Европа“ към Белград, а с колегата Мицотакис съответно интерконектора с Гърция и магистрала „Струма“, обясни премиерът.

„Трябва да се научим да живеем с вируса. Предупрежденията, които валят към нас, са от достатъчно сериозни институции“, каза той.

Той, президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Лудовик Орбан обсъдиха облекчаването на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави в условията на пандемията от COVID-19. Целта е да бъдат създадени условия за пътуване и възстановяване на туризма между гражданите на четирите страни без налагането на 14-дневна карантина, но в същото време – като се спазват всички хигиенни изисквания за сигурност и възпиране на коронавируса.

Във видеоконференцията участваха и министрите на външните и на вътрешните работи, на здравеопазването, на транспорта и на туризма на четирите държави.