Рашков иска обвинение за депутат от ГЕРБ, с 4 отрицателни теста и един спорен не спазил карантина

0
293
Бранимир Балачев

Прокуратурата отказала да образува досъдебно производство поради малозначителност

Софийската градска прокуратура отказала да образува досъдебно производство срещу народен представител от ГЕРБ за нарушаване на карантина. В постановлението на прокурор от СГП пишело: Задължителната изолация е винаги 10 дни, което едва ли е целесъобразно. Също така мотивът за извършване на деянието бил явяване на съдебни заседания и за да не се отлагат и бавят същите, това представлявало преследване на обществено полезна цел, съобщават от МВР. Те възразяват срещу решението, оневиняващо Бранимир Балачев.

Прокурор от Софийската градска прокуратура от отдел „Специализиран“ е отказал да образува досъдебно производство. Според него деянието не представлява престъпление поради малозначителност.

Софийската градска прокуратура предоставя хронология на събитията:

На 24.01.2022 г. Балачев си направил пълни кръвни изследвания, както и антигенен тест за наличие на ковид-19. Резултатът бил отрицателен. От разговора си с лаборантите разбрал, че е добре да си направи отново тест след два дни.

На 26.01.2022 г. сутринта той се обадил в поликлиниката, откъдето му изпратили лекар, който да го тества на място. В дома му. отишла лекарка, която направила изследването с антигенен тест. Тестът бил слаб и не давал категорични резултати. За да не застраши здравето на други хора, по изрична молба на болния, тестът бил записан като положителен.

С предписание от 27.01.2022 г. на РЗИ Варна той бил поставен под изолация в домашни условия за времето от 26.01.2022 г. до 04.02.2022 г. Предписанието не било връчено лично на Балачев, но му било съобщено по телефона на 27.01.2022 г.

На 28.01.2022 г. той си направил отново тест, който бил отрицателен.

На 31.01.2022 г. пак си направил нов тест, който отново бил отрицателен. Тогава от поликлиниката му било съобщено, че тестът щял да бъде изпратен по направление.