ГЕРБ: Правителството на Кирил Петков не предприе нищо срещу „Луковмарш“

0
179

Безразличието на управляващата коалиция връща страната ни в изходна позиция в борбата с езика на омразата

Партия ГЕРБ излезе с декларация по повод проведения в столицата „Луковмарш“. От партията обвиняват правителството на Кирил Петков, че не е взел никакви мерки срещу провеждането на марша. Ето целият текст:

Днес, след забрана през две последователни години, позорът наречен „Луковмарш“ отново поведе своето мрачно шествие в центъра на София. Този факт може да бъде определен единствено като срамен регрес и тотална деградация в борбата с антисемитизма и езика на омразата от страна на правителството на Кирил Петков. ГЕРБ остро и категорично осъжда състоялия се поход на омразата, почитащ спорната и противоречива фигура на ръководителя на пронацистката организация „Съюз на българските национални легиони“, ген. Христо Луков.

За съжаление срамното събитие и неговото провеждане не са изненада. Това е само тъжно, но логично следствие от трайната незаинтересованост по темата „права на човека“, демонстрирана както от служебните управления на Румен Радев, но така също и от редовното на Петков. С отказа си да предприеме решителни действия срещу провеждането на „Луковмарш“, кабинетът показа, че явно от промяна не се нуждаят порочни схващания, според които обществото трябва да бъде делено на расов, етнически и религиозен принцип. След години на усилена работа, през които България стана член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ), прие работна дефиниция за антисемитизъм на МАВХ, стана една от първите пет страни в Европа, която назначи национален координатор за борба с антисемитизма, днес безразличието на управляващата коалиция връща страната ни в изходна позиция и заличава всеки, постигнат с много усилия, напредък в борбата с езика на омразата.

Очевиден е фактът, че защитата на човешките права не представлява интерес за настоящата администрация. Възмутително е, че зам.-министърът на външните работи Велислава Петрова, която следва да координира работата на компетентните по темата институции, не предприе абсолютно никакви действия, нито изрази ясна позиция какви мерки ще вземе държавата, за да продължи добрата практика на правителството Борисов, позорното за България събитие наречено „Луковмарш“ да бъде отново осуетено. Така след две години стъпки в правилната посока, определено промяна има, но тя ще бъде в отношението на демократичния свят и общества, за които София вече няма да бъде град на уважението, а арена на мрачно събитие, сцена, на която изплуват най-тъмните сенки от историята.