ЕК: Питайте Гърция защо е пропуснала самолета на Лавров със Захарова на борда

0
248
Снимка: Pixabay

Държавите от ЕС не са длъжни да съгласуват с ЕК разрешенията за прелитане и кацане, които издават на руски самолети по изключение, заяви говорител на комисията

Държавите от ЕС не са длъжни да съгласуват с Европейската комисия и останалите страни в общността разрешенията за прелитане и кацане, които издават на руски самолети по изключение. Това заяви говорител на ЕК в отговор на въпрос, свързан с полета на руския външен министър Сергей Лавров до Скопие за участие в среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), предава БТА.

В сила е забрана за навлизането на руски самолети във въздушното пространство на ЕС. Предвиждат се много малко възможности за изключение, поясни той. Държавите от ЕС могат да приложат изключение, без да бъдат длъжни в такива случаи да съгласуват решението с ЕК. Държавите имат задължение да съобщят на комисията и на останалите страни в ЕС за случаите, когато разрешават прелитане и кацане на руски самолет, добави говорителят.

Той посъветва журналистите да потърсят гръцките власти, ако искат да разберат защо Гърция е пропуснала самолета на Лавров, след като на борда е била и неговата санкционирана говорителка Мария Захарова.