„Екзакта“: ГЕРБ-СДС водят на ПП-ДБ с 9.5%, вторият, третият и четвъртият се вместват в 2.6%

0
170
Графика: Екзакта

Според Лидия Йорданова разликата между ГЕРБ и останалите трудно би могла да бъде преодоляна

ГЕРБ-СДС са с над 9% преднина пред ПП-ДБ, ДПС се нарежда на трето място. Това са данните от проучването на „Екзакта Рисърч Груп“, финансирано със собствени средства и проведено в периода от 11-18 април, които бяха представени в аудиокаста на „Фокус“ „Това е България“ от Лидия Йорданова, собственик и управител на социологическата агенция.

„Делът сред гласуващите на ГЕРБ-СДС е 25.9%.

Електоралният дял на ПП-ДБ е 16.4%,

на ДПС е 14%,

на „Възраждане“ е 13.8%.

БСП има електорален дял от 9.6%,

„Има такъв народ“- 5.2%.

Други партии – по-малки, различни, от тези споменатите, които са парламентарно представени, съвкупно получават близо 8% – по-точно 7,7%“, каза Йорданова, базирайки се на данните.

Според проучването хората, които ще гласуват с „не подкрепям никого“, са 7,4%.

Попитана дали е възможно да има изненадани в подреждането на ПП-ДБ, ДПС и „Възраждане“ след вота, тя каза: „Не просто допускам, а съм длъжна да допускам“.

„Разликата между второто, третото и четвъртото място се вмества в размера на статистическата грешка, която при подобни демоскопски проучвания възлиза на плюс/минус 3%. Абсолютно невъзможно да сме категорични при такива данни кой е втори, кой е трети, кой е четвърти“, категорична бе тя.

„Едно е сигурно – в битката за парламентарния вот ГЕРБ излиза с първия резултат, който е с една много сериозна преднина. По мое мнение тя трудно може да бъде преодоляна от каквато и да е кампания“, заяви Йорданова.