Ето кои бизнесмени са били изнудвани от Нотариуса и хората му според доклад, раздаден на депутатите

0
737
Мартин Божанов

Божанов набедил настоящия мъж на бившата си съпруга

Рекетирал Арабаджиеви за над 1 млн. лева

Зартова с имот в Тайланд

Мартин Божанов – Нотариуса и неговата мрежа са изнудвали семейството на Ветко и Маринела Арабаджиеви и сина им Вълчо за над 1 млн. лв. Това пишело в доклад, който депутатите от временната парламентарна комисия за разследване на дейността на Нотариуса вече четат. Той им е бил предаден днес от председателя на комисията Никола Минчев от „Продължаваме промяната“, съобщи „24 часа“.

Ветко и Маринела Арабаджиеви Снимка: фейсбук

В доклада не се казва за какво е изнудвано точно семейство Арабаджиеви, но вероятно е покрай повдигнатите им през 2020 г. обвинения за престъпна група за данъчни измами. Те дълго време престояха в ареста, след като бяха задържани през 2019 г. в Барселона с европейска заповед за арест. Самото дело продължава да се точи, въпреки че КПКОНПИ вече загуби такова за конфискация на имоти на семейството.

Нотариуса успешно е изнудил за 1 млн. евро пък бизнесмена, който се занимава със селскостопанска техника, Румен Лазаров, твърди още докладът, разказаха народни представители. Освен това Божанов успешно участвал в набедяването на настоящия съпруг на бившата си жена Адриана – Евгени Симеонов. През 2017 г. срещу мъжа, известен с прозвището Генчо Люлинския, започна дело за престъпна група за поръчкови отвличания.

Докладът описва и групата на Мартин Божанов и споменава и имената на прокурори и съдии, които със сигурност били посещавали SS клуб на Нотариуса. Тези имена в голямата си степен повтарят имената, изтекли в медиите преди седмица. „24 часа“ успя да разговаря с повечето прокурори и съдии, които се свързват с клуба, но те отрекоха всякакво познанство с Нотариуса. Заради това и няма да публикуваме имената им, докато не бъдат обявени официално от разследващ орган.

Важна роля в групата на Нотариуса е играл адвокат Велимир Атанасов, който бе посочен и от гръцките бизнесмени от „Данаос“, които разказаха пред „24 часа“ как са били изнудвани от Божанов заради сделки с имоти.

Велимир Атанасов и Мартин Божанов-Нотариуса

Самият Атанасов пусна право на отговор, в което твърди, че твърденията на гърците са лъжливи, общите им фирми с Божанов не функционирали от 2018 г. и няма връзка с подалата оставка шефка на Софийската районна прокуратура Невена Зартова.

Докладът, който депутатите четат, обаче също говори за интимна връзка между Атанасов и Зартова. Като се казвало, че Божанов я взел под крилото си и станал „гуру“ на прокурорката. Впоследствие той й посочил да назначи за свои заместници в Софийската районна прокуратура Тодор Куюмджиев, Иван Стефанов и Борислав Георгиев и й дал идеята да си направи минипрокуратура с отдел „Специализиран“. Твърди се още, че Зартова е указвала на прокурорите как да завършват делата, които интересували Божанов.

Невена Зартова Кадър: Фейсбук

В резултат Невена Зартова значително подобрила своето финансово състояние и дори придобила луксозен имот в далечен Тайланд, твърди още докладът, който е раздаден на депутатите.

Междувременно пък един от заместниците на Зартова – Иво Илиев, успял да се инфилтрира в градската прокуратура, твърди още докладът. Той бил агент на влияние за Нотариуса, въпреки че СГП била овладяна от другата група около бившия следовател Петър Петров-Пепи Еврото, казва още документът.

Нотариуса е имал мрежа и в Софийския градски съд, твърди още документът.