Европейските лидери се договориха за 50 млрд. евро помощ за Украйна

0
25
Снимка: pixabay

Ветото на Унгария бе свалено

Европейските лидери, които се събраха извънредно в Брюксел днес, одобриха отпускането на 50 млрд. евро помощ за Украйна до 2027 г.

След малко повече от час дискусии 27-те лидери одобриха парите да бъдат заложени в европейския бюджет, след като преди месец Унгария наложи вето на решението.

„Имаме сделка. Единство“, написа в социалната мрежа Х президентът на Европейския съвет Шарл Мишел, добавяйки, че всичките 27 лидери се споразумяха за допълнителен пакет от 50 милиарда евро за подкрепа за Украйна в рамките на бюджета на ЕС.

„Това осигурява стабилно, дългосрочно, предвидимо финансиране за Украйна. ЕС поема лидерство и отговорност в подкрепа на Украйна. Знаем какъв е залогът“, пише в поста на Мишел.

Ветото на Унгария беше свалено, след като тя получи ангажимент от лидерите въпросът за продължаване на помощта за Украйна да се обсъжда ежегодно от тях, както и „при необходимост“ бюджетът да се ревизира на всеки две години.

Самият Орбан все още не е коментирал вдигането на ветото си. Той публикува в Х снимка от Брюксел, на която е на една маса с германския канцлер Олаф Шолц, с френския президент Еманюел Макрон, с премиера на Италия Джорджа Мелони и с председателите на съвета и на комисията Мишел и Фон дер Лайен. Надписът към нея е „свободен сутрешен разговор на Европейския съвет“.

Орбан публикува и видео от нощната си разходка из блокирания с трактори на протестиращи фермери Брюксел, в което казва на английски език, че Европа се нуждае от нови лидери, които да бъдат излъчени на европейските избори и определя като „демократичен дефицит“ и „грешка на Европа“, че европейските лидери не вземат насериозно гласа на хората.

Също в Х украинският президент Володимир Зеленски коментира, като „много е важно“, че решението е взето от всички 27 лидери, „което още веднъж доказва силното единство на ЕС“.

„Продължаващата финансова подкрепа на ЕС за Украйна ще укрепи дългосрочната икономическа и финансова стабилност, което е не по-малко важно от военната помощ и санкционния натиск върху Русия“, добавя Зеленски.

Планираните средства бяха поискани от Европейската комисия за продължаване на финансовата, икономическата и хуманитарната помощ за воюващата държава, след като досега заделените средства бяха изчерпани в края на годината.

Комисията направи последната вноска от 1.5 млрд. евро към украинския бюджет преди Коледа, като парите са необходими за изплащане на заплати, пенсии и социални надбавки, както и за други насъщни държавни разходи, за които собствените приходи на воюващия срещу Русия Киев не са достатъчни.

Средствата, гласувани от евролидерите в четвъртък, не са предназначени за военна подкрепа. Тя се отпуска от друг фонд, който е извън бюджета на ЕС. Те ще обсъдят по-късно в четвъртък увеличаването на този фонд с 5 млрд. евро, които са необходими за изплащане на компенсации на държавите членки, които предоставят от собствените си запаси оръжие и боеприпаси на Киев.