Начало ВОДЕЩИ НОВИНИ Европрокуратурата разследва злоупотреби с пари за строежа на тунел „Железница“

Европрокуратурата разследва злоупотреби с пари за строежа на тунел „Железница“

0
64
Тунел "Железница" СНИМКА: МРРБ

Претърсват се офиси на компании и частни имоти

По искане на българския клон на Европейската прокуратура в София се извършват претърсвания в офиси на шест компании и четири частни имота в две български области. Това съобщават на сайта си от Европейската прокуратура.

Целта на претърсванията е да се съберат доказателства по подозрение за присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари, свързани със строителството на тунел „Железница“ – най-дългия пътен тунел в България, който наскоро беше отворен за движение.

Строителството се ръководи от Агенция „Пътна инфраструктура“. Тя сключи договор с консорциум от три фирми за изпълнение на проекта. Той е съфинансиран от Европейския кохезионен фонд по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ ( 2014-2020 г.). Изпълнителят получи приблизително 185 млн. лв. (около 95,6 млн. евро). 85% от средствата са от европейски фондове.

След сигнал, получен от ДАНС, българският клон на Европейската прокуратура е започнал проверка. От нея става ясно, че една от компаниите, част от консорциума, е заподозряна в няколко престъпления, включително присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари. Фирмата, обект на разследването, е извършила за много кратко време няколко фиктивни парични превода на стойност над 11 млн. лв. (5,6 милиона евро) към верига от кухи компании. Това е довело до теглене на големи суми в брой от физически лица, които имат криминално минало. Имената на тези компании и лица се появяват и в друго текущо разследване на българския клон на Европейската прокуратура, касаещо инфраструктурни проекти в железопътния сектор.

Разследването продължава с цел да се установи естеството и тежестта на предполагаемите престъпни деяния. Обиските в понеделник са извършени от Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).