Гълъб Донев обвини Денков в манипулация и лъжа

0
38
Гълъб Донев Кадър: NOVA NEWS, архив

Управленското безсилие тласка правителството в грешна посока, твърди бившият служебен премиер

„Разпространените от Министерския съвет твърдения, че служебните правителства под мое ръководство са “отстранили” над 13 хиляди служители, са неверни и манипулативни“, заяви бившият служебен премиер Гълъб Донев в официална позиция, която се разпространява от пресцентъра на президентството.

В понеделник от пресцентъра на Министерския съвет разпространиха информация, че 13 211 души са били освободени от работа в администрацията на министерствата при управлението на двата служебни кабинета с премиер Гълъб Донев, които президентът Румен Радев назначи.

Донев беше служебен премиер от 2 август 2022 г. до 6 юни 2023 г.

По думите му всяка обективна информация за движението на служителите в администрацията следва да съдържа основанията за прекратяване на правоотношенията.

Бившият служебен премиер твърди, че справката на МС не отговаря на истината и включва всички служители, които са напуснали по свое желание, преместили са се в други администрации, пенсионирали са се или са били назначени временно на граждански договор, който е изтекъл.

„Нещо повече – включени са и държавните дружества, както и членовете на политическите кабинети, които естествено си тръгват с всяко правителство“, коментира Донев.

„Управленското безсилие тласка правителството Денков в грешна посока. Протестиращите земеделци не са “терористи”, енергетиците не са хора, “които протестират срещу себе си”, а в служебните правителства никой не е “подписвал с кръв” да гони хора от администрацията, както се настояваше на едно партийно заседание.

Напротив, работихме само и единствено да преведем страната през кризите, в които управляващите тогава я вкараха и изоставиха. И успяхме. Видно бе по цените на горивата, по енергийната диверсификация, по подготвените закони, по овладяването на ръста на цените, по прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка и т.н. Неслучайно нивото на доверие, с което си тръгна служебният кабинет, е и остава недостижимо за сегашния“, се казва още в позицията на бившия служебен премиер.

Според Гълъб Донев в българската политика манипулациите са отдавна използван прийом.

„Но когато се разпространява официално от най-високо ниво – от министър-председателя – то лъжата придобива статут на държавна политика“, смята той.