Газ от спукана при ремонт тръба взриви къща в Костинброд, пострада тежко жена

0
54
Снимки: БНТ

Фирмата е подменяла тротоара пред къщата

Взрив в къща в Костинброд е станал тази сутрин, пострадала е възрастна жена.

Експлозията е причинена от изтичане на газ, след като тръба пред къщата е спукана от фирмата, ремонтираща тротоара отпред, съобщиха от общината.

Пострадалата жена е транспортирана в „Пирогов“. От болницата съобщиха, че тя е с 28% изгаряне. В момента раните ѝ се обработват, след което ще остане за лечение в реанимация. Жената ще претърпи и оперативно лечение, допълват от здравното заведение.

Газът от спуканата тръба е изтичал свободно 20 минути преди да се стигне до експлозията, съобщават очевидци. За това потвърдиха и от общината.

„Около 9:10 сутринта възниква инцидент. В следствие на ремонтни дейности багер закача газова тръба и започва изтичане на газ. Веднага е подадена информация в Експлоатационно дружество „Костинброд газ“ за изтичане на газ. По неизяснени причини за момента се получава пожар и взрив в къщата в близост. Самият газ се намира на тротоара, трябва да има причина за това възпламеняване, за да се стигне до този взрив. В рамките на 2 минути пристигат МВР, пожарна, община“, казва Александър Ненов, зам.-кмет на Костинброд.

„Къщата е цялата надупчена и фучеше силна струя газ. В 9.12 часа съм се обадила на 112, че изтича газ, в 9.28 се обадих на мъжа ми, че гръмна къщата“, разказва съседка.

Пострадалата жена е в реанимация в „Пирогов“ с 28% изгаряния и е в шоково състояние. Синът и все още очаква подробности от лечебното заведение.

„Щетите се виждат, сега идвам. Майка ми не знам как е още, чакам да ми се обадят от „Пирогов“. То се вижда – всичко е разрушено“, казва Огнян Огнянов, син на пострадалата.

Ударната вълна е била много силна – липсват стъкла на прозорците, а целия двор е в тухли от разрушени стени. Съседните къщи също са с избити прозорци.

„Багерът, който видях, беше закачил газта и фучеше много газ. Беше много страшно, обадих се на 112“, разказва Христо Йорданов, съсед./БНТ