Георги Кузманов, ВСС: Няма пречки да бъдат събирани доказателства с различни способи по сигнала на Сарафов срещу Гешев

0
190
Георги Кузманов

Влючително да бъдат разпитвани всички, посочени в сигнала, посочи членът на съвета

Членът на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Георги Кузманов заяви, че няма пречки по сигнала на заместник главния прокурор Борислав Сарафов срещу Иван Гешев да бъдат събирани доказателства по различни способи.

Пред журналисти Кузманов каза, че това не изключва възможността всички, описани в сигнала на Сарафов, да бъдат викани и разпитвани, предава БТА.

Ще се стараем да свършим всичко в максимално кратки срокове, защото този случай е безкрайно неприятен за нас. Не разбирам защо трябва да си правя отвод по случая, както поиска Иван Гешев, посочи Кузманов.

Георги Кузманов каза, че ще бъдат разгледани и данните от Сарафов срещу заместника му Ясен Тодоров, както и тези на Гешев срещу Сарафов.

По повод на предложението на шестима членове на ВСС Гешев да бъде отстранен, Кузманов заяви, че всеки има право да поиска събиране на доказателства. Той е сред подписалите предложението.

Според него е било обидно това, че било запазено мълчание по повод истината за това, дали в колата с Иван Гешев в деня на инцидента на 1 май е било семейството му. Кузманов смята, че именно защото се е смятало, че семейството на Гешев е било в колата, магистрати са излезли на протест пред съдебните сгради.

Кузманов посочи, че във ВСС не знаят кой е израелският експерт, заведен на мястото на инцидента.

Попитан за ситуацията в прокуратурата в момента, Кузманов допълни, че за честта на пагона би подал оставка, за да се спре с неистовото говорене.

Той посочи, че е получил обаждане от главния прокурор, който го е попитал кой политик стои зад него, подписвайки предложението за предсрочно освобождаване на Гешев. Кузманов му е казал, че няма политик и това решение е взето, защото законът трябва да бъде спазван.