ГЕРБ и ДПС имат сходства в програмите, но не са обсъждали имена и структура на МС

0
52
Снимка: Трибюн

Става въпрос за правителство на споделената отговорност и подписване на съответен документ, обясни Деница Сачева

„Имаме сходство с програмите на ДПС за Шенген, икономически разтеж, ясни политики за пазара на труда, политики за модернизация и развитие, отбрана, съдебна реформа и борба с корупцията“. Това заяви Деница Сачева след срещата между преговорния екип от ГЕРБ-СДС и представители на ДПС.

Сачева отчете, че последните избори ясно са показали нагласите на хората, а именно проевропейския път на страната. В тази връзка и няма смисъл да се започват разговори в тази посока, защото пътят на България е ясен, а хората очакват резултати и работа свързани със здравеопазване, образование, икономика.

Деница Сачева отчете, че политиците и ГЕРБ-СДС като първа политическа сила нямат право да пилеят крехкото доверие на гражданите.

От преговаращия екип на ГЕРБ-СДС стана ясно, че програмите на двете партии се припокриват по отношение на устойчивите публични финанси, икономика, членство в еврозоната, привличане на чуждестранни инвестиции, с необходимите законодателни промени.

По отношение на съдебната реформа е станало дума и за антикорупционната реформа, като избирането на нови членове на КПКОНПИ, защото голяма част от настоящите са с изтекъл мандат, изцяло нов Наказателен кодекс, тъй като сегашния има нужда от ревизиране и изчистване. Всичко това изисква много и затова имаме амбицията за 4-годишен мандат, за да бъдат изчистени всички тези въпроси, заяви Рая Назарян.

Сачева уточни, че имена и структура на Министерски съвет не са обсъждани, защото искат да се постигне нещо устойчиво и на първо място да се поставят политиките за хората. Относно структурата, Сачева допълни, че става въпрос за правителство на споделената отговорност и подписване на съответен документ. По отношение на отказа на ПП-ДБ да участват в разговорите и, че ще бъдат опозиция, Сачева заяви: Би било любопитно да видим как ще гласуват против политика свързана с Шенген или еврозоната./Tribune.bg