ГЕРБ/СДС ще гласува против проектокабинета на „петорната“ коалиция

0
91
Снимка: кадър

Ще има и президентска квота, каза Даниел Митов

Парламентарната група на ГЕРБ/СДС ще гласува „против“ проектокабинета на „Продължаваме промяната“, когато бъде внесен в Народното събрание.

Ние няма да подкрепим ляво-либерално правителство на четирите партии, които ще сформират мнозинство в Народното събрание, заявиха председателят на ПГ на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова и зам.-председателите на партията Томислав Дончев и Даниел Митов след проведените консултации при президента за съставяне на правителство.

Каква е политическата логика опозицията да подкрепи проектокабинета на ПП? Това веднага те прави управляващ, простете! Каква е политическата логика – няма политическа логика в това, възмути се на въпросите Томислав Дончев.

Той посочи, че времето на приказките свършило, след това идва време за работа, а после ще дойде времето и за отговорността. Кой ще носи отговорност за всички действия на правителството, запита Дончев.

„Понеже според анонсите новото правителство е facelift на служебното, ние ще го държим отговорен наред с всички партии, които участват и подкрепят правителството. Човешката личност, понякога и групи от хора под въздействието на силна страст и превъзбуда губят връзка с реалността“, изтъкна Дончев.

За това какъв законопроект на ПП биха подкрепили от ГЕРБ/СДС, Дончев уточни, че не е въпросът какъв, а с какво съдържание. Томислав Дончев подкрепя комплексната съдебна реформа, но тъжното е, че съдебна реформа е идеологема. Дончев много би се радвал да има в парламента консенсусно предложение за съдебна реформа, което може би да бъде подкрепено. Иван Гешев не се избира от парламента и не може да бъде сменен от парламента, каза още той.

Всяко добро направено предложение от ПП и новото мнозинство в Народното събрание може да бъде подкрепено от ГЕРБ/СДС.

Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов очаква да види каква е президентската квота в проектокабинета на ПП. Заявките за управление в момента са, че, видите ли, новата коалиция щяла да промени реалността. Новата коалиция променя реалността всеки ден, включително и за самите себе си. До вчера щяло да има коалиционно споразумение, вчера от ГЕРБ/СДС разбрали, че няма да има коалиционно споразумение. Не е много ясна каква щяла да е структурата на кабинета.

„Когато стане ясен персоналният състав на правителството, тогава ще разберем каква е президентската квота, но очевидно такава ще има. Тази коалиция няма да е четворна, а ще е петорна“, изтъкна Митов.

ГЕРБ/СДС не се притесняват от Бойко Рашков, дори и остане министър на вътрешните работи в правителството на ПП. Даниел Митов не вижда условия в момента националният интерес на България да бъде запазен.