ГЕРБ сезира РИК за умишлено забавяне на изборния процес в секции в община Симитли

0
98
Снимка: архив

Граждани се отказват да гласуват, пишат в жалбата си от партията

Областният координатор на ГЕРБ-Благоевград Андрей Новаков сигнализира Районната избирателна комисия, че в някои от секционните избирателни комисии организацията умишлено е създадена така, че процесът да върви изключително бавно.

„В секции № 1, 4, 5, 7, 8, 12, 17 и 21 избирателите се допускат един по един и гражданите, изнервени от дългото чакане, причинено от организацията на дейността, създадена от членовете на СИК, се отказват от гласуване.

Съгласно чл. 100, ал. 1, т. 3 от Изборния кодекс секционната избирателна комисия осигурява свободното и спокойно протичане на гласуването в избирателната секция. В изборния кодекс няма императивна разпоредба, съгласно която СИК може да допуска единствено по един гражданин в избирателната комисия”, се казва още в жалбата.

В нея е уточнено още, че е недопустимо заради действия на СИК и слаба организация гражданите да се отказват от гласуване.

„Моля да извършите проверка по настоящата жалба и да обърнете внимание на членовете на горецитираните секционни избрателни комисии, че разпоредбите на чл. 100 от Изборния кодекс са императивни и, че те са длъжни да създадат организация по спокойно протичане на изборния процес” се иска в жалбата