Главчев: Ще си отдъхна, ако изберат редовно правителство

0
25
Димитър Главчев КАДЪР: Facebook/Новините на NOVA

В проектокабинета има и министри от служебното правителство, което говори за приемственост и за оценка на работата. Ако бях аз, щях да предложа почти всичките, заяви служебният премиер

„Партиен кабинет бих казал повече, виждате обаче че има и министри от служебното правителство, което говори за приемственост и за оценка на работата. Ако бях аз, щях да предложа почти всичките, но тогава пък щеше да се изгуби партийността“. Така служебният премиер Димитър Главчев коментира предложения състав на кабинет от страна на ГЕРБ-СДС при връчването на първия мандат от президента Румен Радев.

„Знаем, че с първия мандат беше заявено от лидера на ГЕРБ, че кабинетът ще бъде партиен и на малцинството. Тепърва сигурно ще има разговори между политическите партии в Народното събрание, предстои да видим. Аз лично ще си отдъхна, ако изберат редовно правителство, винаги е по-добре да е редовен кабинетът и с пълен мандат“, каза Главчев.

Служебният премиер каза, че се надява кабинетът на ГЕРБ-СДС да получи нужната подкрепа и призова партиите в парламента:
„Не е лошо лидерите на политически партии да вземат добър пример от европейските лидери, които в края на миналата седмица се обединиха и сформираха мнозинство. Мисля, че в българския парламент има сили, които са от тези семейства и ако погледнат този пример, ще сформират един много стабилен кабинет“, допълни Димитър Главчев, съобщава бТВ.

По думите му никой от служебните министри, предложени от ГЕРБ в проектокабинета, не го е информирал за това.

Главчев каза, че служебният кабинет не подготвя актуализация на бюджета, защото не е редно.

Служебният премиер коментира и позицията на България за срещата на върха на НАТО.

„Още днес ще изпратя позицията за НАТО в секретното деловодство в Народното събрание и всеки един народен представител може да се запознае с нея. Няма никакви поводи за спекулации. Имаше бомбастични заглавия дали ни вкарва служебното правителство във война – това са абсурдни тези. Няма нищо различно от позициите и решенията на Народното събрание“, каза той.