Гранична полицайка простреляна в крака при гонка с мигранти край Средец

0
107
Гл. комисар Антон Златанов в Средец Снимка: 24 часа

Има рекорден мигрантски натиск през 2023 г., заяви шефът на Гранична полиция Антон Златанов

Служителка на Гранична полиция в Средец е простреляна в крака при гонка на мигранти, инцидентът е станал рано сутринта вчера.

Това съобщи директорът на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов в Средец. Ранената полицайка Никол Костадинова е в болница, но състоянието й е стабилно. Тя и колегите й, участвали в задържането на мигрантите, получиха награди.

Рано сутринта вчера група от шестима мигранти е засечена край гробищния парк на Средец, последвало преследване, в което се включила старши полицай Никол Костадинова. В един момент тя се оказала непосредствено зад групата нелегални мигранти и с цел да не допусне те да се разпръснат в гората, неколкократно предупредила, че ще стреля. Това обаче нямало ефект и тогава униформената произвела предупредителни изстрели във въздуха.

Това респектирало бегълците и те се скупчили на едно място. Изчаквайки останалите си колеги, Костадинова била с насочен пистолет към мигрантите в едната ръка, а с другата държала кучето. Внезапно един от нелегалните я блъснал и съборил на земята. При падането пистолетът произвел изстрел, който ранил полицайката в крака.

„Тя е в болница, благодарим на лекарите, всичко е наред. С висок дух е, държи се така, сякаш се е убола с игла“, коментира гл. комисар Златанов, който заяви, че ще посети ранената служителка в болницата.

Наградени са общо 10 служители на Гранична полиция, участвали в операцията по задържането на мигрантите.

Рекорден е мигрантският натиск тази година, 165 хиляди опита за незаконно преминаване на границата са предотвратени от началото на 2023 до момента, спрямо 120 хиляди за 2022 г. Това е огромно повишение, но колегите са изключително мотивирани“, коментира директорът на „Гранична полиция“.

И добави, че няма оградно съоръжение, които би могло сто процента да спре мигрантският натиск.

„Когато прескочат оградата, колегите ги гонят и ги хващат. Ако ги изпуснем и мигрантите успеят да се качат на някое МПС, други колеги ги залавят на безопасни места – ние преценяваме къде да ги задържим“, обясни гл.комисар Златанов.

Той каза още, че наводненията в Царево от септември са нанесли поражения върху граничния път- на някои от мостовете и водостоците, а те са пряко свързани с оградното съоръжение. Имало няколко компрометирани участъка по него, но са отпуснати по спешност от МС средства за ремонт.

Каналджиите са предимно чужди граждани, задържанията са увеличени с 30 % процента. Налагат им се принудителни административни мерки, за да не влизат повече в страната, каза още гл.комисар Златанов./24 часа