Само в Breaking.bg: Палежът във Видин поръчан от ареста

Разпитват собственика на апартамента, където са били отседнали подпалвачите

0
256
видин
Заловените заедно с подпалвачите туби с по 10 литра бензин. СНИМКИ: МВР

Задържаните само изпълнявали мокра поръчка от заловен трафикант на мигранти

Стефан Ташев

Опитът за палеж на Гранично полицейското управление във Видин, който полицията предотврати на 27 февруари, е бил поръчан от ареста, научи Breaking.bg. Това е основната версия, по която работят разследващите. Вчера прокуратурата и МВР обявиха, че са задържали двама души с две 10-литрови туби с бензин докато се опитвали да запалят цистерна с 15 тона нафта в двора на управлението. Двамата са били следени по оперативен сигнал от секретни полицейски постове. Засечени са как са дошли през нощта във Видин с бус и са се настанали в нает апартамент. В него са подготвяли атентата, като освен бензина са носели в раница и сак реактиви, които в контакт с горивото предизвикват взрив.

видин
Реактивите, с които е трябвало да бъде взривено горивото.

Двамата мъже са проследени до оградата на Гранично полицейското управление, където при опит да бъдат заловени са избягали. Задържани са няколко минути по-късно. Според прокуратурата и МВР бързата реакция е предотвратила огнен ад във Видин.

Двамата „подпалвачи“ не са криминално проявени. От Лом са, но са живеели в София. Разследващите са събрали информация, че атентат е поръчан от бос на група трафиканти на мигранти, който в момента се намира зад решетките. И е решил да отмъсти на разследващия граничен полицай от Видин, който го е заловил. Има връзка с палежа на колата на служителя на реда на 25 срещу 26 октомври 2018 г. Пред блока му в квартал „Химик“, твърдят запознати. По същото време бе запалена входната врата на апартамента на служителка във видинския административен съд в същия блок. Според разследващите подпалвачите са объркали жилищата, защото това на граничния полицай е в съседство с пострадалия апартамент.

Целта на палежа на Граничния полицейския участък е била да пострада същият служител. Подпалвачите трябвало да инсценират нещастен случай.

Полицията е открила собственика на апартамента, в който са се настанили двамата задържани. Мъжът се разпитва от полицията. И може да бъде привлечен като обвиняем. Утре Окръжният съд във Видин ще гледа мерките на двамата задържани, които са обвинени в приготовление на палеж.