Иванчева поискала 500 000 евро подкуп от строителен предприемач

Трудно заловили кметицата, водела много нощен живот

0
410
иванчева
Арестуваната Десислава Иванчева

Посредник при предаването на парите бил бивш кмет на „Младост“

Кметът на района „Младост“ в София Десислава Иванчева, която бе арестувана вчера, е искала от строителен предприемач рушвети за 500 хил. евро, за да му задвижи документите и разрешителните за строителството. Това разкриха на брифинг в Съдебната палата представители на специализираната прокуратура и антикорупционната комисия.

Прокуратурата имала множество свидетелства за лошия и корумпиран начин на работа на Иванчева, а един конкретен човек дал най-много информация – строителен предприемач, който чакал разрешение от общината.

Иван Гешев от спец прокуратурата каза, че неназованият строител бил „българин с европейско мислене, за когото парите под масата не били начин за решаване на проблеми“. Гешев похвали предприемача, че искал положителна промяна в държавата.

Въпросният предприемач чакал разрешение за строеж от Иванчева още от юли месец 2017-та година. Вече имал документ от главния архитект на София арх. Здравко Здравков, а разрешението от община „Младост“ било про форма и трябвало да се издаде за по-малко от седмица.

Тази преписка била бавена, след това загубена, след това отново забавяна.

За да му бъде издадено разрешителното, строителят получил оферта – 20 евро на квадрат за рушвет.

Така за общо 4-те сгради, които искал да построи в квартала, той щял да плати 500 хил. евро, като цената била „отстъпка за количество“.

Вчера е трябвало да бъде предадена първата вноска от първия рушвет за едната сграда.

Екип от 100 души следял Иванчева постоянно, за да се види кога ще бъде предаден рушветът и ще се насочи среща. 

В цялата схема участвал и бивш кмет на район „Младост“. Той бил посредник по предаването и вчера взел процент от незаконната сделка.

Сумата се разделя на три вноски по 70 000 евро. Човекът осигурява парите, защото не може да храни стотици работници, а държавата му пречи. Съдейства ни. Извъшват се съответните действия по НПК – СРС, и почва едно чакане за получаване на сумата, което чакахме от 20 дни. Затова не сме се прибирали по домовете си. Над 100 души организирахме. Няколко пъти се отлага предаването, защото кметицата не е в добра кондиция поради бурен нощен живот. В последния ден бе определена среща – кметицата, зам,, посредник (бивш кмет на района) и изнудвания.

Не се срещнаха всичките. Определена срещата в центъра на София от Иванчева, защото имала работа в Столична община. Трябвало е парите да се предадат в Хепи срещу ВИАС, но имало много общинари там. Изнудваният предаде сумата в едно кафе на Гурко и Раковски. Посредникът се свърза с кметицата и зам и отиде при тях на кафето на Кристал – пиха кафе два часа, взеха си парите, посредникът си взе 14 000 евро. Посредникът си взе 14 000 от кметицата. Тръгнаха в различни посоки. Чакахме съзнателно да ги задържи там, за да не ни питате защо задържате невинна жена, която се видяла с човек, който държи в себе си пари. Тя откъде да знае той какво държи. Взеха парите, по-точно замката ги взе, тръгнаха към служебната кола.

Качват се в колата. Задържат посредника и спират колата на кметицата, защото не знаем какво ще стане с парите – може да се хвърлят, изядат, внесат в банка. Не сме преценили откъде ще мине, не сме й казали да мине пред министерството, за да я снимат. Когато я настигнахме, групите Кобра чакаха, химик, физик, фотограф. Посредникът бе задържан на Кристал. Започнаха действия по НПК. В посредника бяха намерени 14 000 евро, описани по номера и маркирани по друг начин. Как да кажа, човекът „светна“ като коледна елха. Всички светнаха между другото“ обяви прокурорът Гешев.

Той допълни, че парите били в кашон на задната седалка на колата на Иванчева.

Кметицата спряна с колата. Изведена. Парите бяха в кашон на задната седалка. Ако бяхме я преместили, щеше да има логичен въпрос, че е пиар акция, щеше да се намери някоя конспирация, Световният еврейски конгрес. Вероятно по американския или френския НПК щеше да стане за половин час, но по българския НПК отнема толкова време. Иначе ще ни питате след няколко години защо делото падна“, добави шефът на спецпрокуратута.

Според Пламен Георгиев, ръководител на антикорупционния орган изнудваният бизнесмен е имал издадено разрешение за строеж, но е имало една формална процедура да направи още.

Кметът е трябвало да реагира, но той се бави и строежът е нямало как да започне. Установихме още лица, които са били изнудвани за пари, за да им се получават нещата. Ще работим с прокуратурата. Аз лично мога да дам перфектна оценка на работата на прокуратурата. Прокуратурата е събрала голям обем годни доказателство за извършено престъпно деяние. Иванчева е принуждавала и други лица да правят дарение за площадки и др. обекти. По този начин е правила личен ПР. За първия обект – 250 хиляди евро е сумата. За втория обект – е направила отстъпка.

Иванчева действаше много предпазливо. Пазеше в разговорите си. Имаме разговори между нея и посредниците. Очевидно е имало притеснение, защото много от срещите са били отлагани“, допълни Георгиев.