Християн Пендиков: Най-изявените македонски българи нямат българско гражданство, а са подали документи преди години

0
100
Християн Пендиков

Все още получавам заплахи – сега още повече, откакто взех гражданство, каза той

Най-изявените македонски българи, които получават най-много заплахи, нямат българско гражданство, а са подали документи преди много години. Това каза секретаря на закрития български културен клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид Християн Пендиков в интервю за БНТ, който преди ден получи българското си гражданство. Той допълни, че все още получавал заплахи – сега било още повече, откакто официално станал български гражданин.

Секретарят на сдружение „Цар Борис Трети“ в Охрид Християн Пендиков стана жертва на побой в Охрид, Република Северна Македония, на 19 януари, а ден след това беше транспортиран с правителствения самолет „Фалкон“ за лечение в България. Той беше приет във Военномедицинската академия, където беше опериран заради счупена челюст.

Пендиков отново повтори, че македонските българи имат нужда от помощ.

Искаме да имаме равни права като останалите, които живеят в Северна Македония. Българите са малтретирани първо през държавните институции, като например полицията. Впоследствие техните снимки се споделят в различни онлайн групи, в които ги наричат предатели и призовават за насилие. Направиха ни като черен дявол в Македония, каза още Пендиков.

Той допълни, че България е такава, каквато са очаквали.

„Близка държава, която винаги ни е помагала. Не знам защо като говорим истината, някои се обижда от това“, допълни той.

Той допълни, че българското гражданство му дава спокойствие за предстоящото дело и остатъка на живота си ще се чувства спокоен като българин.