Израел атакува с дронове град в централен Иран

0
48
Снимка: pixabay

Целта не е ядрено съоръжение

Израел е нанесъл удар срещу Иран като отмъщение за атаката през уикенда, съобщиха американски медии. ABC и CBS News дадоха информация за ударите рано в петък по средноизточно време, цитирайки американски официални лица.

Иран активира системата си за противовъздушна отбрана над няколко града, след като официалният телевизионен оператор на страната съобщи, че са били чути експлозии близо до централния град Исфахан.

Иранските медии съобщиха, че няма големи щети в Исфахан.

„Докладите сочат, че няма големи щети или големи експлозии, причинени от въздушната заплаха“, каза официалната информационна агенция IRNA.

Иран потвърди, че е свалил няколко дрона и че „засега не е имало ракетна атака“ срещу страната.

„Няколко безпилотни летателни апарата са били успешно свалени от противовъздушната отбрана на страната, засега няма съобщения за ракетна атака“, уточни говорителят на иранската космическа агенция Хосейн Далириан на X.

САЩ са получили предварително известие за докладвания удар на Израел срещу Иран, но не са одобрили операцията, нито са участвали в нейното изпълнение. NBC и CNN, позовавайки се на източници, запознати с въпроса и съответно на представител на САЩ, казаха, че Израел е предоставил на Вашингтон предварително уведомление за удара.

Израел бяха предупредили, че ще отвърнат на удара, след като Иран изстреля стотици ракети и дронове срещу Израел през уикенда. Повечето от тях бяха засечени. Първият ирански удар дойде след нападение срещу иранското консулство в Дамаск.

Високопоставен генерал от Революционната гвардия заплаши в четвъртък, че ще атакува „ядрените съоръжения“ на Израел, ако удари ирански ядрени обекти, съобщиха държавните медии, като отмъщение за атаката на Техеран срещу Израел през уикенда.

Междувременно снощи САЩ на практика попречиха на ООН да признае палестинска държава, като наложиха вето в Съвета за сигурност, за да откажат на палестинската власт пълноправно членство в световната организация.