Израел спира военните действия за 4 дни, а „Хамас“ освобождава 50 заложници

0
24
Съпругата и двете дъщери на Йони Ашер са сред заложниците, взети от "Хамас". Снимка: Йони Ашер

Началният час на примирието ще бъде обявен през следващите 24 часа

Израел и Хамас се споразумяха да бъдат освободени 50 заложници, държани в Газа. Те ще бъдат пуснати по време на четиридневна пауза в боевете, се казва още в изявлението на кабинета на израелския премиер. Американският президент Джо Байдън приветства постигнатата договорка.

В изявление, разпространено от офиса на премиера Бенямин Нетаняху, се казва, че правителството е задължено да върне у дома всички заложници, и че първата фаза за постигането на тази цел е очертана – ще бъдат пуснати най-малко 50 жени и деца.

В замяна Израел ще освободи най-малко 140 жени и непълнолетни от своите затвори, съобщават израелски медии. Освобождаването на всеки допълнителни 10 заложници ще удължава паузата в боевете с един ден. Сделката също така ще позволи на стотици камиони, превозващи хуманитарна помощ, медицински консумативи и гориво, да влязат в Газа.

Правителството на Катар, с чието посредничество беше постигната сделката, заяви, че началният час на примирието ще бъде обявен през следващите 24 часа.

Израел също така настоява, че това не е краят на войната – която ще продължи, за да върне всички заложници у дома, да завърши елиминирането на Хамас и да гарантира, че няма „нова заплаха“ за Израел от Газа.

Шест седмици след началото на войната Израел беше подложен на силен международен натиск за прилагане на хуманитарно прекратяване на огъня.